ANNONS

Yngre kandidater i Danderyds kyrkoval

Emma Svedenblad kandiderar som nummer fyra på för Kyrkans framtids lista.
Emma Svedenblad kandiderar som nummer fyra på för Kyrkans framtids lista.
Alexandra Holmberg kandiderar som nummer åtta på för Kyrkans framtids lista.
Alexandra Holmberg kandiderar som nummer åtta på för Kyrkans framtids lista.
17 september är det kyrkoval i Sverige och i Danderyd kandiderar Emma Svedenblad 21 år och Alexandra Holmberg 19 år, från för Kyrkans framtid. Båda hoppas kunna bli en röst åt ungdomarna inom kyrkan.
ANNONS

I Danderyds kyrkoval kandiderar två lite yngre personer än vanligt. Emma Svedenblad 21 år och Alexandra Holmberg 19 år, båda från för Kyrkans framtid. Bådas mål är att bli en röst åt yngre generationer som inte känner sig hörda och att ungdomarna får någon som för deras talan.

Emma Svedenblad berättar att en person frågade om hon inte skulle ställa upp och tyckte det var jätteroligt.

– Jag brinner verkligen för kyrkan. När unga människor känner att deras idéer inte tas tillvara inom kyrkan vill jag göra det jag kan för att förändra det, säger Emma Svedenblad.

Något Peo Lannerö från för Kyrkans framtid intygar.

– Det finns ett jättestort behov av en föryngring inom kyrkan. Det är så svårt att engagera unga människor. Därför är det dumt om lokalen är stängd eller om det inte finns någon präst på plats när ungdomarna behöver det, säger Peo Lannerö.

Alexandra Holmberg den yngsta kandidaten i kyrkovalet är inne på samma sak.

– Det känns som det inte finns rutiner för att fånga upp ungas idéer. Enligt mig krävs det ett större samarbete mellan svenska kyrkans unga och Danderyds församling just i frågor som berör ungdomar, säger Alexandra Holmberg.

Emma Svedenblad menar också att om det kommer in fler unga i kyrkofullmäktige så kommer deras åsikter att lyftas fram lättare. Hon poängterar att mycket bra redan görs och att hon vill göra mer för kyrkan än att bara vara ett språkrör för ungdomarna i den.

– Jag brinner för kyrkan och vill att den ska synas mer på gator och torg, även om vi redan finns ute vid Mörby Centrum vid kyrkbänken varje onsdag och samtalar med församlingsborna samt att vi nattvandrar, säger Emma Svedenblad.

Valet avgörs den 17 september.

 

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.