Inte bara sol och bad – nu kommer sommarplågorna till Stockholm

Sommarplågor. Huggorm. Geting. Fästing.
Fästingen, getingen, eller ormen, vem blir egentligen årets sommarplåga?
Sommaren är här och med den kommer både krypen och kräldjuren till Stockholm.
Här är respektive förutsättningarna för vilken av våra tre mest ogillade sommargäster som får den bästa – eller kanske värsta – sommaren.

Sommaren är inte bara förknippat med sol, bad och glädje. Även de årliga plågorna är en del av sommaren.

Därtill räknas såväl getingens surrande som fästingens blodsugande och ormens krälande.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, ger dig förutsättningarna för tre av våra mest hatade plågor.

Getingarna

Getingar

Våren bjöd på bra flygväder för fjärilar och humlor och nu har även getingarna intagit luftrummet. Det är getingdrottningarna som är på jakt efter en plats att bygga sitt bo.

– Maj var kritiskt för getingarna. Då lade drottningen sina ägg och de första arbetarna blev till, säger Didrik Vanhoenacker.

När de första äggen kläckts till larver och slutligen blivit getingar tar de över drottningens roll som byggledare och låter henne istället fokusera på att producera ägg. De första arbetsgetingarna bygger vidare på boet och ser till att utfodra sina larviga syskon.

Är det en varm och inte alltför fuktig sommar kan boet och därmed individantalet i boet bli stort.

Ormarna

Huggorm

Enligt Giftinformationscentralen blev ovanligt många bitna av huggormar i april i år. Förra året ringde totalt 30 personer för att ställa frågor om bett från giftormarna. I år var motsvarande siffra 88.

Men Didrik Vanhoenacker tar siffrorna med ro och menar att det inte finns något som tyder på att antalet ormar på något sätt ska ha ökat i år i jämförelse med i fjol.

– Ormar kan bli upp till 15 år gamla vilket gör att antalet i stort sett är detsamma varje år. Min gissning är att antalet ormmöten har ökat, säger biologen.

Efter en lång vinter i samma kostym gör sig ormhanarna redo för att ömsa skinn och ligger då veckovis i solen för att hålla en hög kroppstemperatur. Ormarna trivs i varmt och soligt väder – precis som vi.

Ju oftare vi är ute i naturen när vädret är fint, desto större är chansen att träffa på en orm.

Fästingarna

Fästing

De små fästingarna kallas ibland för vår tids främsta pestkälla. De är aktiva när temperaturen överstiger fem grader och trivs i fuktigt väder. När det är torrt och soligt gräver de ner sig i marken i väntan på bättre tider.

– Oftast trivs fästingarna bäst på sensommaren. En bra svampsäsong går nästan alltid hand i hand med en tuff fästingsäsong. Mest för att många då är ute i skog och mark för att plocka svamp, säger Didrik Vanhoenacker.

Störst sannolikhet att träffa på en fästing är i områden med halvhögt gräs i närheten av vatten. De sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande djur eller människa.