Min lokala hjälte

Så gick miljonsvindeln till

Den kommunanställda kvinnan använde sig av flera privatpersoners och företags namn för att lura till sig pengar från Nacka kommun. Bland namnen hon utnyttjade finns en så kallad kändis. Efter det inträffade har Nacka kommun skärpt sina kontroller, och inför även ett nytt ekonomisystem.
Den kommunanställda kvinnan använde sig av flera privatpersoners och företags namn för att lura till sig pengar från Nacka kommun. Bland namnen hon utnyttjade finns en så kallad kändis. Efter det inträffade har Nacka kommun skärpt sina kontroller, och inför även ett nytt ekonomisystem.
Kvinnan hade svårt att betala av sina huslån.
Hon förde över 1,1 miljon kronor från Nacka kommuns konto till sina egna privata konton.
En av personerna som blev utnyttjad i miljonsvindeln är en så kallad kändis.

I polisförhör som hölls i början av september sa kvinnan att hon tycker att det var skönt att hon blev avslöjad. Hon sa också att hon redan har betalat tillbaka 170 000 kronor till Nacka kommun av pengarna hon har tagit.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, hade under drygt två års tid lurat till sig pengar från Nacka kommun i andra personers namn, pengar som hon fått utbetalat till sina egna konton.

Lokaltidningen Mitt i Nacka skrev om åtalet i fredags.

När kvinnan avslöjades den 25 februari i år erkände hon direkt och hon avskedades samma dag.

Kvinnan hade varit anställd i Nacka kommun sedan 2007. Hon hade enklare arbetsuppgifter och hade vare sig attestbehörighet, budgetansvar eller redovisningsskyldighet.

Men hon var ”spindel i nätet” på den enhet som skötte en del av kommunens utbetalningar.

Kvinnan betraktades av sin chef som ”pålitlig” och personalen hade ”verkligen litat på henne”.

Eftersom kvinnan inte hade behörighet att ändra kontonummer i kommunens ekonomisystem, skickade kvinnan begäran om sådana ändringar via mejl till den personal som hade behörigheten.

Kvinnans chef uppgav vid polisförhör att det är det normala tillvägagångssättet vid kommunens återbetalningar, där ändringar av fakturauppgifter behöver göras.

Kvinnan lyckades på det sättet att mellan augusti 2013 till februari 2016 föra över sammanlagt 1,1 miljoner kronor till sina egna konton i Swedbank, Handelsbanken och Forex.

För att lyckas hade kvinnan valt ut personer och företag i kommunens ekonomisystem som tidigare hade fått pengar återbetalda av Nacka kommun.

Bland de privatpersoner vars namn kvinnan har använt sig av återfinns en kändis namn. I det fallet lurade kvinnan till sig en utbetalning på 29 328 kronor som gjorts till kändisen i ett tidigare sammanhang.

Kvinnan avslöjades när ett företag som var nummer 53 på listan över privatpersoner och företag som hon utnyttjade, ringde kommunen och frågade om en faktura. Det visade sig då att det fanns två fakturor utställda på företaget, med samma belopp men under olika år.

Kommunen inledde en undersökning och när 14 liknande dubbla utbetalningar upptäcktes gjordes en mer noggrann kontroll. Totalt upptäckts 53 dubblad utbetalningar, alla utförda av kvinnan.Kvinnan kallades till ett möte och konfronterades med uppgifterna och hon erkände då direkt.

Kvinnans chef har som förklaring till att det misstänkta grova bedrägeriet har kunnat pågå utan att upptäckas sagt att beloppet kvinnan lurat till sig är ”ett litet belopp” som inte har märkts.

De utbetalda beloppen som kvinnan har lyckats bluffa sig till har handlat om mellan 7 500 och 39 576 kronor per tillfälle.

Verksamheten omsätter enligt chefen mellan 16 och 22 miljoner kronor och handlägger cirka 150 fakturor i månaden. När verksamheten har dragit över budget har det enligt chefen inte funnits skäl att misstänka att något var fel.

Kvinnan hördes av polisen den 2 september i år. Även i polisförhören erkände kvinnan. Hon förklarade att hon hade ekonomiska problem, att hon hade tagit krediter med hög ränta och hade svårt att betala huslånen.

Hon sa också att hon var glad över att ha avslöjats:

– Ja, det är skönt att det är över.

Nacka kommun har krävt att få tillbaka pengarna som kvinnan har åtalats för att ha tagit, totalt drygt 1,1 miljoner kronor. Kvinnan har sagt att hon redan har gjort en insättning till Nacka kommun på 170 000 kronor.

Ingen av de 53 personer och företag vars namn utnyttjats i det misstänkt grova bedrägeriet, förutom det företag som tog kontakt med kommunen, har varit medvetna om det kvinnan har ägnat sig åt. Inte heller har de enligt åklagaren lidit någon ekonomisk skada.

Att det misstänkta grova bedrägeriet har kunnat fortgå utan att upptäckas kan enligt förundersökningen delvis ha sin förklaring i att Nacka kommun inte skickar ut någon kreditfaktura när pengar återbetalas till privatpersoner och företag. Detta eftersom det enligt kommunen kan upplevas som ”förvirrande” för invånarna.

Kvinnan själv har reagerat på det som hon kallar en ”märklig lucka” i arbetsgivarens rutin för återbetalning.

På frågan om bristerna kvarstår i systemet som kvinnan pekar på, säger Sam Carlsson, pressansvarig i Nacka kommun:

– Efter det inträffade ändrade vi våra rutiner och skärpte kontroller för att detta tillvägagångssätt inte ska vara möjligt. Vi håller dessutom på att införa ett nytt ekonomisystem där säkerheten generellt kommer att stärkas ytterligare.

Läs mer: Lurade Nacka kommun på 1,1 miljoner kronor.