Kändisar mot utförsäljning

Stor och Dani M till vänster fick hjälp av ungdomar att samla namn. I röd tröja längst fram till höger står Emma Dominguez tillsammans med företrädare för ”Alby är inte till salu”.
Stor och Dani M till vänster fick hjälp av ungdomar att samla namn. I röd tröja längst fram till höger står Emma Dominguez tillsammans med företrädare för ”Alby är inte till salu”.
”Alby är inte till salu” tog hjälp av kändisar i slutspurten. På fredag är sista dagen organisationen kan komma in med de namnlistor som behövs för att en folkomröstning mot försäljningen ska vara möjlig.

Fotbollsspelarna Henok Goitom, Bojan Djordjic och musikartisterna Stor och Dani M hjälpte förra veckan till att samla röster mot Botkyrkabyggens planerade försäljning av 1 300 lägenheter på Albyberget.

Lokaltidningen Mitt i tittade förbi när Dani M och Stor, som tillhör Norsborgsstudion Redlines skivbolag, samlade namnunderskrifter i Hallunda centrum. Reggaeartisten tillika tjejfavoriten fick draghjälp av folk som mot idolfotografering också hjälpte Dani M att samla namn.

– Det går fett bra. Och de som tar kort hjälper verkligen till, sa Dani M som samlat 60 namn på en timme.

Hur kommer det sig att du som inte är från Botkyrka engagerar dig i det här?

– Jag är ju här ofta och har många vänner här. Det är fel det de gör. Det handlar om sympati för dem som bor här.

Inte heller Stor, Bojan Djordjic eller Henok Goitom är från Botkyrka. Det är däremot de framgångsrika producenterna Salazar som i skrivande stund planerade grillning, fotboll och ansiktsmålning på Fittja äng på söndagen för samma ändamål.

Emma Dominguez, en av ledarna för ”Alby är inte till salu”, som är en del av förortsrörelsen Megafonen, är övertygad om att de kommer att klara av att få in de 6 000 namn som krävs för att en folkomröstning ska bli aktuell.

– Vi ska lämna in namnen på fredag. Då ska de kunna ta upp frågan i kommunfullmäktige innan beslut om försäljning, säger Emma Dominguez.

Rörelsen ska samla namn inom en period på sex månader. ”Alby är inte till salu” började samla redan i oktober och därför har de första underskrifterna nu blivit för gamla och faller bort.

– Men vi kommer att klara de­t ­­​ i alla fall, säger hon.

Men 6 000 namn, eller tio procent av de röstberättigade i kommunen, är ändå inte nog för att garantera en folkomröstning.

Om två tredjedelar av fullmäktige går emot det så kallade folkinitiativet blir det ingen folkomröstning.

– Vi litar på att den politiska förankringen finns i folkets röst. Det är grunden i demokratin och det är politikernas jobb att lyssna på opinionen. Tullingepartiets önskan gick ju igenom och det vore skevt om det då inte skulle bli folkomröstning här, säger Emma Dominguez.