ANNONS

Ser du kändisarna eleverna har karvat fram?

Några av porträtten som Äppelvikssskolans elever karvat fram i intarsia.
Några av porträtten som Äppelvikssskolans elever karvat fram i intarsia.
Eleverna ska lära sig gammal teknik, tyckte träslöjdsläraren Åsa Harrie på Äppelviksskolan.
Resultatet blev skimrande porträtt och självporträtt i gammal intarsiateknik, som nu ställs ut på Kulturhuset.
ANNONS

Intarsia kallas den mycket gamla teknik där man skär ut tunna bitar olikfärgat träfanér och sedan sammanfogar dem till ett mönster. Under våren har niondeklassarna på Äppelviksskolan i Bromma fått djupdyka ner i tekniken och skapat egna porträtt.

– De fick välja på att göra självporträtt eller ett porträtt av en person de gillar, och som de kan stå för och komma ihåg om 20 år, säger träslöjdsläraren Åsa Harrie.

100 år gammalt fanér

Träfanéret som eleverna använt är över 100 år gammalt och kommer från ett gammalt snickeri i Järvsö, som en antikhandlare i Vasastan tipsade Åsa om.

– Han som hade fanéret hade använt det som tändved. Jag köpte så mycket fanér, och väldigt billigt. Tänk att det har legat i 100 år orört, alla de här gamla fina träslagen som knappt finns längre, säger hon.

Intarsiaarbetet är det sista som hennes elever får göra innan de slutar högstadiet, och tidigare har man ställt ut på såväl Stadsbiblioteket som på biografen Grand, känd för sina vackra dörrar med intarsiaporträtt av bland annat Greta Garbo.

Från Stefan Löfven till Beyoncé

Vilka eleverna har valt att avporträttera har varierat under åren.

– När det var bröllop i kungafamiljen var det många som gjorde kungen och Victoria, och vid valet valde många Fredrik Reinfeldt. De väljer oftast personer som är i ropet just nu, som till exempel John Snow från Game of Thrones. Idag har en elever gjort Stefan Löfven. och sångerskor, men även Tobbe Trollkarl och Arga Snickaren, det varierar! säger Åsa Harrie.

Även Zlatan, Malala, Sabina Ddumba, Beyoncé och Bosse Bildoktorn kommer att dyka upp när årets porträtt visas på Kulturhuset Lava vid Sergels torg nästa vecka.

Pilligt hantverk

Bakom varje porträtt ligger mycket pill och arbete. För att få ett porträtt levande måste man jobba mycket med skuggor, och eleverna har verkligen gjort en resa i arbetet, menar Åsa Harrie.

ANNONS

– Jag vill att slöjden ska få högre status, och det här är verkligen peaken i deras utbildning. Jag ringde Kulturhuset för jag vill att eleverna ska förstå att de gör riktigt fina saker. Det här handlar inte så mycket om betygen, det är klart att de är superduktiga, utan också om att utvecklas och hela tiden bli lite bättre, menar hon.

Fakta

Visas på Kulturhuset

Var? Kulturhuset Lava, Sergels torg

När? 21 maj – 7 juni

Tid? Måndag-fredag 15-19, lördag-söndag 11-17

Vernissage. Onsdagen den 31 maj kl. 16-18.