Kändismeteorolog bevakar FN-mötet

Madeleine Westin ska bevaka FN:s klimatmöte.
Madeleine Westin ska bevaka FN:s klimatmöte.
Den här veckan är FN:s klimatpanel, IPCC, i Stockholm.

Här ska den första delen av nästa stora klimatrapport släppas. Enskedebon och tv-meterologen Madeleine Westin ska bevaka mötet.

Under det fem dagar långa mötet presenteras de senaste kunskaperna inom klimatforskningen, baserat på ett par tusen forskares arbeten runtom i världen.

Del­tagarna ska överlägga, för att på fredag presentera den första delen av den nya klimatrapporten på Münchenbryggeriet.

Det ska bli jättespännande och kul, säger Madeleine Westin som är en av få utvalda journalister som får rapportera från mötet.

Hon tycker att många stockholmare har blivit blasé när det gäller varningsrapporter om klimatförändringar.

– Det finns många tvivel på att det verkligen är stora klimatförändringar på gång. Frågan är hur vi ska få politiker och makthavare att vilja ta hårdare tag på allvar, säger hon.

Förra vinterns kyla och stora mängder snö fick vissa att ifrågasätta varningar om global uppvärmning och extremt väder.

Madeleine Westin menar dock att tendensen är tydlig.

– Vi går mot ett helt annat klimat och väder än vad vi är vana vid. Situationen är allvarlig, men det positiva är att vi i dag vet vad det handlar om och då vi kan göra något åt det.

Hon säger att intensiva skyfall kommer att öka. Det blir inte fler regn­dagar, men det blir kraftigare regn. Temperaturen stiger och havsnivåerna höjs.

– I Stockholm kommer vi om 50 till 100 år ha ett Falsterboklimat och tyvärr fler fästingar.

Vad kan vi som privatpersoner göra?

– Man måste ner på det lokala planet, ta cykeln till jobbet, åka kollektivt. Tänka på hur vi brukar energi hemma, säger Madeleine Westin.

Man kan också titta närmare på den egna konsumtionen, menar hon.

– Behöver vi ha en ny mobil varje år? Behöver vi en ny kaffebryggare? Vi släpper ut mycket koldioxid när vi konsumerar så mycket.