Deras kanelbullar på topplistan över stans bästa

Lidingö Bröd och pastisserie, Anna Björlin
Anna Björlin fick sin barndoms bullar direkt från plåten.
Ljummen, doftande, smörig och med en tydlig kanelsmak. Gärna med ett glas kall mjölk. Så gillar många att avnjuta sin kanelbulle.
På bageriet Lidingö Bröd & Pâtisserie jobbas det för högtryck idag för att kunna stilla efterfrågan på rykande färska kanelbullar.
– Det är härlig stämning och full fart, säger Anna Björlin.

Kanelbullens dag 4 oktober har blivit en väldoftande högtid som alltfler har tagit till sina hjärtan.

Från början, när dagen instiftades av Hembakningsrådet 1999  var det tänkt att dagen skulle får fler att baka. Den skulle också ge försäljningen av mjöl, jäst och margarin en skjuts.

Det går inte att fuska med en bra kanelbulle.

Anna Björlin

Margarin är dock inget som Anna Björlin som driver bageriet Lidingö Bröd & Pâtisserie skulle ha i sina bullar.

– Det går inte att fuska med en bra kanelbulle. Det ska vara bra mjöl, mjölk, smör och kanel, säger hon.

En av Anna Björlins kanelbullar.

Dagen för kanelbullens dag är förberedelserna  i full gång på bageriet. Alla ingredienser måste finnas hemma, men man förbakar inte. Från morgon till kväll säljer man bara färska bullar. Runt 2000 bullar tror Anna Björlin att de måste baka under dagen.

– Vi laddar med extra personal. Det är en härlig stämning och full fart, säger hon.

Varför tror du att så många knutit an till kanelbullens dag?

– Kanelbullar gör alla glada. Den är så typiskt svensk, ärlig och trygg. De flesta har en relation till kanelbullar.

Vem bakade din barndoms kanelbullar?

– Det var min mor, Kerstin, hemma i Dalarna. Jag är uppväxt med att få äta dem nästan direkt från plåten och dricka kall mjölk till för att svalka munnen.

Anna Björlin driver Lidingö Bröd & Pâtisserie tillsammans med sin man Fredrik och Robert Eklann.

Hur står sig deras bullar i Stockholmskonkurrensen? Kolla hela listan här – en kanelbullsjury har smakat och jämfört.

Kanelbullar finns dock på andra håll på Lidingö. Gateau, Millesgården och Princess och självklart bensinmackarna på ön.