Kaniner var inte uppätna

"Lös hund åt upp kaniner" löd rubriken på en artikel i lokaltidningen Mitt i. Underlaget till artikeln kom från polisens mediecenter. Men polisen tycks ha missuppfattat vad som hänt.

”En lösspringande hund tog sig in i en kaninbur i Kungsängen och åt upp flera kaniner på tisdagseftermiddagen” skrev lokaltidningen Mitt i och hänvisade felaktigt till ”en polisanmälan”.

Informationen kom från polisens mediecenter – som ibland hämtar information från polisanmälningar men ibland enbart rapporterar från interna händelserapporter.

– Ska jag vara helt ärlig låter det jättekonstigt att man har skrivit att det har ätits upp en kanin. Sedan kan jag inte uttala mig om det här specifika fallet, säger Varg Gyllander, presschef för polisen region Stockholm.

Lokaltidningen Mitt i har nu tagit del av den polisanmälan som upprättades efter incidenten med kaninerna. I den står det ingenting om att någon kanin ska ha blivit uppäten. Det står bara att kaniner blivit jagade av en lösspringande hund. Kaninerna ska inte ha blivit skadade, bara ”blöta av saliv”.

Varg Gyllander tror att uppgifterna om att kaninerna skulle ha blivit uppätna mycket sannolikt kom från polisens interna händelserapport om händelsen.

– Vid sådana här händelser finns ofta olika bilder av vad som hänt och vi gör vårt bästa för att dubbelkolla men med jämna mellanrum slinker det förbi fel, säger Varg Gyllander.

– Är det något som är väldigt konstigt eller kontroversiellt brukar vi dubbelkolla det. Om det är en större händelse dubbelkollar vi alltid men är det små händelser skriver vi kanske utifrån den första händelserapporten vi får poliser ute på fältet – och den informationen är ibland slarvig eller felaktig och då följer felen med. Och där står vårt val mellan att vara snabba eller hundra procent korrekta. Ibland blir det fel i de där notiserna, säger han.

Lokaltidningen Mitt i skrev artikeln om de uppätna kaninerna både utifrån den händelserapport som var publicerad på polisens webb men också genom att prata med en kommunikatör.

– Det låter olyckligt formulerat, att äta upp är lite drastiskt, säger Varg Gyllander.

Tycker du att den här händelsen borde ha dubbelkollats?

– Om jag säger så här: allt som har med djur att göra borde man dubbelkolla eftersom det har så högt läsvärde och skapar så mycket känslor. Men tittar man på händelsens art i förhållande till allt annat så kanske inte.

– Om vi har många händelser som handlar om våld eller som berör väldigt många människor dubbelkollar vi nog det noggrannare.