Känn på hur det är att vara blind i Frihamnen

"Att få känna hur vacker världen är även i totalt mörker är i sig en värdefull upplevelse för alla", säger Veronique Slottberg - chef för Osynlig utställning.
"Att få känna hur vacker världen är även i totalt mörker är i sig en värdefull upplevelse för alla", säger Veronique Slottberg - chef för Osynlig utställning.
Hur är det att inte kunna se? Det vill initiativtagarna till Osynlig utställning i Frihamnen visa.

– Att få känna hur vacker världen är även i totalt mörker är i sig en värdefull upplevelse för alla, säger utställningschef Veronique Slottberg.

Syftet är dock främst att visa hur det är att vara blind eller synskadad. Men också att föra den seende och synskadade världen närmare varandra.

– Genom utställningen hoppas vi kunna ge en större förståelse för personer som lever med en synskada eller är blinda och även ge besökarna nya perspektiv på omvärlden. Inte minst i upplevelsen av hur våra andra sinnen förstärks när ögonen inte finns, säger Veronique Slottberg, utställningschef för Osynlig utställning i ett pressmeddelande.

Synskadade eller blinda guider tar dig genom utställningen som går genom totalt mörklagda rum som ska representera miljöer som man stöter på i livet. Det kan vara att korsa en trafikerad gata eller något så enkelt som att köpa en kopp kaffe. Rummen är inredda med ljud och dofter för att det ska vara så verklighetstroget som möjligt.

Utställningen finns sedan tidigare i Budapest, Prag och Warszawa.

– Ett besök ger möjlighet att lära sig mer om världen utan syn som kan vara särskilt viktigt för såväl lärare och elever, som anhöriga till synskadade. Att få känna hur vacker världen är även i totalt mörker är i sig en värdefull upplevelse för alla, säger Veronique Slottberg.

Utställningen hålls på Tullvaktsvägen 2 – vid korsningen Tegeluddsvägen och Lindarängsvägen. Premiären är den 1 september.