Lär känna gatukonsten vid Subtopia

Paulina Sokolow och Sebrin Poli från Subtopia leder vandringen.
Paulina Sokolow och Sebrin Poli från Subtopia leder vandringen.
Amara Por Dios verk i närheten av moskén i Fittja.
Amara Por Dios verk i närheten av moskén i Fittja.
Runt Subtopia i Alby finns hela 18 gatukonstverk. Själva kallar de dem för ett utomhusgalleri i världsklass. På torsdag ordnar de en konstvandring genom området.

I Alby och norra Botkyrka har det funnits gatukonst länge. Men runt Subtopia sitter den ovanligt tätt.

Allt började 2011 när ROA, en internationellt känd gatukonstnär från Belgien, tog kontakt med Subtopia.

– Han hade hört talas om de gamla industribyggnaderna kring gamla L M Ericsson där Subtopia ligger, berättar pressansvariga konstvetaren Paulina Sokolow på Subtopia. När hans verk väl var klart gick ryktet om platsen. Nu har vi ett utomhusgalleri i världsklass med verk av 18 namnkunniga konstnärer. De som går förbi undrar kanske vad det är. Och den som är intresserad av gatukonst kanske inte heller känner till vad som finns här.

Tillsammans med kollegan Sebrin Pol leder hon därför en konstvandring i området på torsdag.

– Det är en chans att få höra historien bakom och om konstnärerna. Och min förhoppning är också att få en diskussion om offentlig konst och vad konst kan vara.

Det är alltså ROA som gjort den stora grävlingen som sitter bakom Subtopiahuset. Bakom det senast tillkomna verket, som sitter utanför huvudentrén, står Vegan Flava med sin ”Throwing Leaves Against Machines” – ett skelett i gråskala. Många har säkert också sett det färgsprakande verk som finns i närheten av moskén och gjordes förra året.

– Det förekommer på många bröllopsbilder eftersom många brudpar från moskén vill fotografera sig där, säger Paulina Sokolow.

Svenska Amara Por Dios är konstnären. Andra som bidragit är Nonna (en 67-årig svensk konstnär), Alias och Saadia Hussein.

Paulina Sokolows favorit sitter vid en ramp intill Bastard.

– Där har Puppet Industries, som var Sveriges första graffittikonstnär, gjort ett otroligt snyggt verk, svarta streck på rå betong. Det är en masterpiece, säger hon.

Sammanlagt har nu 18 gatukonstnärer bidragit men nya verk tillkommer hela tiden. Därmed har området runt Subtopia enligt Paulina Sokolow blivit Sveriges första utomhusgalleri för gatukonst.

Fakta

After Work Art Walk

Samling 17.30 vid Subtopias huvudingång på Rotemannavägen 10 i Alby. Rundturen tar 45 minuter. Kvällen avslutas på restaurang Safiren i Gula villan.

Vandringen leds av Paulina Sokolow och Sebrin Poli från Subtopia.

Föranmälan behövs inte och konstvandringen är gratis.