ANNONS

Nu ska fler få känna sig trygga på sadeln

60 vuxna Sundbybergsbor och 30 vuxna Solnabor ska få lära sig cykla i vår.
60 vuxna Sundbybergsbor och 30 vuxna Solnabor ska få lära sig cykla i vår.
För sjätte respektive sjunde året i rad startar nu Cykelfrämjandet nybörjarkurser i cykling för vuxna Solna- och Sundbybergsbor.
Målet är att utbilda 90 nya cyklister, personer som i ung ålder aldrig fått lära sig att cykla. 
En bonus är att chanserna att få jobb har visat sig öka för de tidigare deltagarna.
ANNONS

60 vuxna Sundbybergsbor och 30 vuxna Solnabor ska nu få chansen att ta sina första tramptag under ledning av Cykelfrämjandets volontärer.

– En stor del av dem som går våra kurser har som högsta önskan att kunna cykla tillsammans med sina barn. Cykelkurserna fungerar också som ett sätt att komma in i samhället, både socialt via en lustfylld aktivitet och genom ökad rörelsefrihet, säger projektledaren Elisabeth Kempe.

Hon menar att många av deltagarna aldrig fått lära sig cykla, av kulturella, politiska eller helt enkelt geografiska skäl.

Kurserna är en del av ett rikstäckande initiativ som heter Frihet på cykel och finansieras av Svenskt Friluftsliv, Trafikverket och Svenska Postkodstiftelsen. Förra året deltog 44 personer i de kurser som arrangerades i Sundbyberg och 26 i kurserna i Solna.

Ökar jobbchanser

Elisabeth Kempe berättar att många av de tidigare deltagarna inte bara fått en annan frihet och rörlighet utan också stärkta chanser på arbetsmarknaden, då jobb inom till exempel hemtjänsten ofta kräver att man kan cykla.

– Sammantaget berättar många av de tidigare deltagarna om hur de har fått en stärkt självkänsla, vilket även ger ökad energi och motivation att söka arbete och utveckla sitt sociala liv, säger hon.

I Sundbyberg kommer kursen att hållas i Hallonbergen, strax intill stadshuset och i Solna arrangeras de i Hagalundsparken två kvällar i veckan under tre veckor i april och maj.

Mer information finns på cykelfrämjandets hemsida.

ANNONS
ANNONS