ANNONS

Var fjärde känner sig otrygg i sitt kvarter

Torgny Söderberg är biträdande chef i lokalpolisområde Norrmalm.
Torgny Söderberg är biträdande chef i lokalpolisområde Norrmalm.
Var fjärde person i norra innerstan känner sig otrygg i sitt kvarter på kvällen.
Men tryggheten är högre än i förorten – och i vissa frågor ökar den till och med.
ANNONS

Det är Brå som genomfört sin Nationella trygghetsundersökning där man frågar hur rädda folk är för att utsättas för brott, och hur otrygga de känner sig.

”För många otrygga”

I Norrmalms polisområde (Kungsholmen, Östermalm, Lidingö och Norrmalm), där runt 740 personer har svarat, säger 23 procent att de upplever att de är ganska eller mycket otrygga i sina bostadsområden på kvällen. 26 procent säger att de ofta väljer en annan väg på grund av oro för att utsättas för brott.

– Det är många och det är klart att det inte är bra, säger Torgny Söderberg, biträdande chef för lokalpolisområde Norrmalm.

Den upplevda otryggheten är dock mindre i innerstan jämfört med i förorterna. I Rinkeby svarade till exempel 53 procent att de upplever att de är mycket eller ganska otrygga i sina bostadsområden på kvällen.

Våldsbrotten minskar

På Norrmalm ökar inte heller den upplevda otryggheten jämfört med mot 2017 – på många frågor svarar tvärtom färre att de är oroliga för olika typer av brott.

– Det är svårt att dra slutsatser av den här typen av undersökningar. Men vi ser tendenser att våldsbrott ute på allmän plats minskar i vårt område. Det är positivt och det borde gå hand i hand med känslan för trygghet också, säger Torgny Söderberg.

ANNONS

Upprättelse viktigt

För att minska otryggheten och antalet som faktiskt utsätts för brott pekar Torgny Söderberg på vikten av samarbete med Stockholms och Lidingö stad samt med andra aktörer som näringsidkare. Synliga poliser på gatan är också viktigt menar han, men det är inte allt.

– Medborgarna förväntar sig att se oss mer i gaturummet och det har de all rätt till. Men synlighet är bara en pusselbit. Att vi kan utreda och klara upp brott och ge brottsoffer upprättelse skapar också trygghet, säger Torgny Söderberg.

Så många har utsatts för brott

Brå har också frågat om hur utsatta för brott de tillfrågade själva varit under 2017. Bland de som svaret i Norrmalms polisområde svarade 1,3 procent att de har blivit rånade, 2,8 procent att de hade blivit misshandlade, 9,4 procent att de har hotats, 8,2 procent att de utsatts för sexualbrott och 4,6 procent att de råkat ut för fickstöld.

Brås undersökning görs med hjälp av webb- och postenkäter och bygger på ett urval på 200 000 personer i hela Sverige i åldrarna 16—84 år. I innerstan har runt 1 500 personer svarat på de olika frågorna.

Fakta

Så svarade innerstadsborna

Procent som upplever att de ofta eller ganska ofta känner sig otrygga i det egna bostadsområdet när det är mörkt:

Norrmalm:

2017: 23 procent

2018: 23 procent

Södermalm:

2017: 21

2018: 23

Procent som mycket/ganska ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för att utsättas för brott:

Norrmalm:

2017: 27 procent

2018: 26 procent

Södermalm:

2017: 24

2018: 26

Procent som oroar sig för att utsättas för misshandel:

Norrmalm:

2017: 9 procent

2018: 8 procent

Södermalm:

2017: 8

2018: 9

Procent som oroar sig för att utsättas för personrån:

Norrmalm:

2017: 17 procent

2018: 16 procent

Södermalm:

2017: 14

2018: 16

Källa: Brottsförebyggande rådet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.