ANNONS

Känner du igen Täbykändisen på klassfotot?

Kan du gissa vem Täbykändisen på fotot är? Gudrun... Svep vidare till nästa bild för svar.
Kan du gissa vem Täbykändisen på fotot är? Gudrun... Svep vidare till nästa bild för svar.
När Täbybon Gunnar Villaume fixar klassåterträff efter 60 år finns det en i rummet som alla känner igen.
– Det ska bli jätteroligt. Verkligen. Men jag försöker komma ihåg hur det var i den klassen, säger politikprofilen Gudrun Schyman.
ANNONS

När klasskamraterna en efter en kliver in på Viggbyholms stationskafé på söndag är det många som inte har setts på nästan 60 år. Gunnar Villaume, som är initiativtagare till återträffen, berättar att tjugo av eleverna som började i klass 1 A i Viggbyholms Folkskola 1954 har tackat ja.

– Jag har lyckats få tag i 21 stycken varav av 20 kommer. En del har gått bort redan. Vi har ju passerat 70 nu, säger han.

Var har flickorna i klassen tagit vägen?

Gunnar Villaume har behållit kontakten med några gamla skolkamrater, som bor kvar i Täby. Under en lunch när de pratade gamla minnen kom frågan upp var alla flickorna klassen hade tagit vägen.

– Kvinnor är mer rörliga, utbildar sig mer och söker sig till nya sammanhang. Så ser det ut om man tittar generellt och så är det väl även i vår klass, konstaterar Gudrun Schyman, politikern som inte heller bor kvar i Täby.

Gudrun Schyman ska på klassträff i Täby

Finns ledtrådar på bordet

Gunnar Villaume har gjort ett riktigt detektivarbete, rotat i arkiv, lusläst gamla klasslistor, googlat massor och ringt på rena chansningar för att få tag i klasskamraterna. En dam fick han träff på i Norge och flera kvinnor hittade han i Dalarna och Småland.

– Tjejerna var svårast att hitta för de bytte ju efternamn. Men det kommer 13 stycken och sju killar.

Kommer ni ha namnskyltar med foto för att känna igen varandra?

ANNONS

– Vid bordet har jag gjort placeringskort och klippt in deras bild från klassfotot, bekräftar Gunnar Villaume.

Så var Gudrun Schyman då

Många som har varit på klassåterträff vet också att det är lätt att ramla in i gamla roll. Men i så fall blir det inte Gudrun Schyman som står i centrum på söndag, enligt Gunnar Villaume.

– Hon utmärkte sig inte så som man kan tro att alla lyssnade på henne. Hon var duktig i skolan och duktig i gymnastik. Hon blev politisk medveten lite senare.

Gudrun Schyman blir lite förvånad över att Gunnar minns henne som duktig i idrott. Hon minns att hon gillade att åka längdskidor och att hon vann några tävlingar, tillägger hon.

Så hur var du på den tiden?

– Jag var nog ganska exemplariskt. Jag läste mina läxor och svarade på frågorna. Det ändrades nog sedan när jag bytte skola, konstaterar Gudrun Schyman.

Gunnar Villaume rapporterar efter klassträffen att trots snökaos på söndagen kom nästan alla som bokat in sig. Men något gruppbesök vid klassens gamla skola blev det inte.

– Nej, jag körde förbi Viggbyholms folkskola med Gudrun och två andra damer i bilen. Det var oplogat så vi stod bara vid grindarna för jag var rädd att fastna med bilen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.