ANNONS

”Känns som alla testat”

”Cannabis hittar du på varje fest”, berättar Johan som själv har rökt det, men inte blivit beroende. Han anser att det finns en tydlig gräns mellan cannabis och andra, tyngre, droger.
”Cannabis hittar du på varje fest”, berättar Johan som själv har rökt det, men inte blivit beroende. Han anser att det finns en tydlig gräns mellan cannabis och andra, tyngre, droger.
”Ska vi gå och ta en pizza”, ”Har du något grönt?” eller ”Har du ­något brunt?”

Så låter kodfraserna när Haningeungdomar köper narkotika.

Och skolorna är långt ifrån ­befriade från handeln.
ANNONS

– Det skulle bara ta mig två, kanske tre, personer innan jag fått hjälp att få cannabis på fickan, säger Johan, som egentligen heter något annat, och pratar om en av Haninges gymnasieskolor.

Nyligen tog han studenten. För Lokaltidningen Mitt i berättar han om tillgången på narkotika bland Haninges unga.

– En femma (fem gram) cannabis kostar 400–500 kronor. Mellan 250–350 kronor för samma mängd spice och 500–600 kronor för hasch, säger han.

Kommunens ungdomskonsulent Anen Makboul bekräftar bilden av tillgången till droger i skolan.

– Vissa delar av Haninges skolvärld har blivit problemområden där det kan pågå cannabisförsäljning. Det är svårt att komma till rätta med det. Skolor drar till sig unga som har andra agendor än studier, det gäller inte bara Haninge. Det finns goda krafter som försöker hjälpa ungdomar som hamnar i ett utanförskap, men myndigheterna måste intensifiera sitt samarbete

Att knark har blivit ett sätt för vissa unga att tjäna pengar på bidrar till problemet, menar han.

– I brist på jobb tjänar en del unga pengar på detta sätt, det blir en sidoinkomst, säger Anen Makboul, och får medhåll av Johan.

– Det finns flera i Haninge som drar in femsiffriga belopp på att sälja. En del sker utanför skolorna. Det används ibland kodord så att inte lärare ska förstå. Det finns till och med marknadsföringsstrategier, säger Johan.

Den senaste drogvaneundersökningen i Haninge visar att droganvändningen ökat i årskurs 9, men minskat i gymnasiet. Men Johan tror inte siffrorna är representativa.

ANNONS

– Det känns som att alla testat cannabis, det finns på varenda fest i Haninge. Och spice har blivit allt vanligare. Däremot är tyngre droger ovanligare.

Mats Öhlin, utbildningschef i Haninge berättar att man kontaktar polis och socialtjänst så fort man får indikationer om drogförsäljning.

– Vi vet att ungdomar är en attraktiv grupp för de som säljer narkotika. Man söker upp miljöer där unga finns, bland annat skolor.

Upplever du att ni tvingas ingripa mer i dag än tidigare?

– Jag kan inte bedöma det. Detta går i vågor. Ibland händer det saker, så blir det lugnt och dyker plötsligt upp igen. Narkotikan är ett svårt samhällsproblem.

Inger Dahlberg jobbar preventivt mot droger i Haninge och driver föräldraträffarna ”Älskade förbannade tonåring”, där man får hjälp med att hjälpa sina tonårsbarn i en känslig tid.

Hon oroas över inställningen till cannabis. Nyligen publicerades en studie från Australien som visade att både arbetslöshet och självmord ökar kraftigt i grupper av unga som röker cannabis dagligen.

– Det finns skolor och fritidsgårdar som är jättebra på att jobba mot detta, men det kan bli bättre. Du kan få tag på vilka droger du vill i Haninge bara du är på rätt plats och har rätt kontakter. Men vi har väldigt aktiva föräldrar och nattvandrare i vissa delar av ­Haninge.

Fakta

Var fjärde pojke i tvåan har provat

Källa: Stockholmsenkäten 2014, Haninge kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.