ANNONS

”Känns som att mitt liv är förstört”

Fyra unga kvinnor lockades att teckna abonnemang för telefoner som skulle säljas vidare.

Men det slutade med att kvinnorna fick skulder på nästan en halv miljon kronor.

En Lidingöbo åtalas nu för grovt bedrägeri och utpressning.
ANNONS

Fyra kvinnor som i dag är 21 och 22 år gamla berättar i förhör om hur de fick kontakt med en man på Lidingö innan de fyllde 18 år. Mannen hade ofta fest hemma och tjejerna uppfattade honom som snäll.

En av de unga kvinnorna är Jenny, som egentligen heter något annat. Hon berättar att mannen när hon fyllde 18 frågade henne om hon ville tjäna lite pengar.

Han ville att hon skulle teckna mobilabonnemang och sedan ge honom telefonerna. Enligt Jenny sa mannen att han skulle sälja telefonerna och sedan dela pengarna lika med henne.

– Jag hade en del skulder till kompisar och han sa att han kunde hjälpa mig att betala dem. Jag hade inte en tanke på att han skulle blåsa mig för jag var ung och blåögd och tänkte att det var lättförtjänta pengar, berättar Jenny.

Hon berättar att mannen sa till henne att han kände någon i telefonibranschen som kunde ”ta bort” abonnemangen ur operatörens system så att hon inte skulle behöva betala för telefonen.

Jenny tecknade därför åtta mobilabonnemang och gav telefonerna till Lidingöbon.

– Jag frågade om det var något olagligt, men han sa att det var okej att göra så här, berättar Jenny.

Men snart började fakturorna för abonnemangen komma. Enligt Jenny sa Lidingöbon då till henne att inte betala eller kontakta operatören för då skulle abonnemanget ”aktiveras” igen.

Efter det började dock Kronofogden och flera inkassoföretag höra av sig.

ANNONS

– Jag var jättekorkad som gick på det här. Efteråt har jag förstått att han har lurat flera tjejer som också nyss fyllt 18.

Fyra tjejer fick kontakt med varandra och anmälde mannen. I dag har Jenny skulder på nästan 120 000 kronor. Hon kan varken skaffa lägenhet eller köpa bil utan bor hemma hos sina föräldrar.

– Jag mår jättedåligt och det känns som att hela mitt liv är förstört. Jag har ingen chans att bli vuxen eftersom jag måste leva på mina föräldrar, säger hon.

De andra tre tjejernas historier är i stort sett likartade med Jennys. Sammanlagt ska de ha lurats på nästan en halv miljon kronor.

Lidingöbon har nu åtalats för 24 fall av grovt bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri alternativt utpressning, eftersom han ska ha hotat en av kvinnorna med att lägga upp nakenbilder på henne på internet om hon inte gav honom en telefon. Enligt kvinnan hade mannen stulit nakenbilderna från hennes egen dator.

I september åtalades mannen för fyra liknande brott, och för att ha lurat ytterligare fem personer. Enligt det åtalet har bland annat en kvinna i 70-årsåldern lurats att köpa datorer till mannen för nästan 50 000 kronor.

En kvinna i 50-årsåldern ska ha lånat ut pengar till mannen men inte fått tillbaka dem. De två brotten har mannen i förhör erkänt, andra har han nekat till.

Rättegången för de båda åtalen hålls i månadsskiftet mars/april.

Lidingöbons advokat Ylva Brohage vill inte säga något om anklagelserna mot mannen.

– Jag kommenterar inte min klients inställning i dagsläget. Jag kommer att ta ställning till anklagelserna närmare huvudförhandlingen, säger hon.

Åklagaren Mattias Björk menar att mannen har utnyttjat det faktum att tjejerna var unga och lättpåverkade.

– Han har vetat att de kommer att drabbas, men de har inte förstått vad det innebär. Tjejerna har inte varit kompisar utan han har träffat dem en och en efter varandra.

Hur förklarar den misstänkte det som hänt?

– Han nekar till brott och säger att tjejerna har varit med på det, att det varit ett sätt att låna pengar av sig själv, säger Mattias Björk.

Det var bland annat här i gallerian i Fältöversten som telefonerna inhandlades.

Jag frågade om det var något olagligt, men han sa att det var okej att göra så här.kvinna som anmält Lidingöbon

ANNONS