ANNONS

”Känns som att stenkastning blivit en fritidsaktivitet”

Jörgen Ohlsson, kanslichef för polisen i Järva.
Jörgen Ohlsson, kanslichef för polisen i Järva.
Två nätter i rad har stenar återigen kastats mot polisen i Järva.
ANNONS

Stenkastning har sedan flera år tillbaka varit en vardag för poliser i Järva.

Natten till igår var det dags igen. Vid 00.30-tiden larmades polis till Kvarnbyskolan i Rinkeby där ett 50-tal ungdomar kastade sten när polisen kom till platsen. Ingen skadades.

En 17-årig och en 18-årig man omhändertogs och avlägsnades från platsen. En 14-årig pojke som kastat sten omhändertogs av polis och kördes till vårdnadshavare.

Jörgen Ohlsson, kanslichef för polisen i Järva, berättar att polisen många gånger åker på larm som visar sig vara falska anmälningar.

– De vill lura oss och vet att vi måste komma när de ringer och anmäler brott. I flera fall har det varit uppenbart att brottet inte ägt rum. Nästan direkt vi kommer till platsen flyger stenarna.

Han är uppgiven över att aktiviteter för unga blivit färre i samband med att Rinkebys fritidsgård har stängt för renovering.

– Tyvärr känns det nästan som om att stenkastningen blivit en fritidsaktivitet för ungdomar som inte har något annat för sig.

Polisen har nu samtalat med Rinkeby-kista stadsdelförvaltning för att se om de kan bidra med hjälp för att få fler vuxna ute på kvällarna och nattvandra.

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) Rinkeby för att prata om hur otryggheten ska bekämpas.

ANNONS

– På kort sikt behöver vi stärka polisens arbete, och visa att vi aldrig tolererar våld och stenkastning. Men på längre sikt behöver vi göra ett ännu större arbete för att leda bort unga från kriminalitet och destruktivitet, och leda in dem i utbildning och arbete. Det kommer inte vara en enkel eller snabbt utförd uppgift, men den måste göras för att lösa problemet med stenkastning i grunden, säger han till Mitt i Tensta-Rinkeby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.