ANNONS

Kanonvinter i spåret – utan kommunens hjälp

Björn Brännström och Klas-Göran Ericsson, två av eldsjälarna bakom konstsnöspåret.
Björn Brännström och Klas-Göran Ericsson, Täby IS, ser till att det finns skidspår att åka i.
Gärna ett konstsnöspår i Täby, tycker kommunen. Men bara om någon annan betalar.

Nu höjs kritik mot de uteblivna bidragen.
ANNONS

Till slut kom snön. Täbyborna kunde plocka fram skidorna och vallan för att ge sig ut och åka på längden. Men som bekant finns inga snögarantier. Därför har Täby IS sedan 2009 ett par rejäla snökanoner som skapar fint glid vid Skogberga golfbana i Täby kyrkby.

Täby är en av få platser i länet som kan erbjuda konstsnöspår. Men det är inte kommunens förtjänst.

Klas-Göran Ericsson sitter i styrelsen för Täby IS och ansvarar för driften av konstsnöspåret. Tillsammans med föreningens kassör Björn Brännström har han ihärdigt uppvaktat Täby kommun i hopp om ekonomisk hjälp. Utan resultat.

– Det har blivit nej. Vi tycker att det är tråkigt med tanke på den funktion vi fyller i fråga om friskvård och motion. Vi vill inte att kommunen ska ta över driften men det vore fint med lite uppbackning, säger Klas-Göran Ericsson.

Han står ett par meter från snökanonen som sprutar hemtillverkad nederbörd ut över skidspåret. Det är inte gratis. Att driva kanonen kostar ungefär 1 200 kronor i timmen.

Sedan konstsnöspåret anlades för tre år sedan har Täby IS investerat runt två miljoner kronor. Stockholms idrottsförbund har hjälpt till med en slant. Utöver det är det spåravgifter för besökarna samt en privat fond som finansierat verksamheten.

Oppositionsrådet Conny Fogelström (S) anser att Täby kommun borde hjälpa till.

– Kommunen subventionerar till exempel ishallar och ridhus. På samma sätt är det rimligt att den här anläggningen får hjälp, säger han.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Mats Hasselgren (Fp) ”pågår diskussioner” om bidrag. Samtidigt uppger han att konstsnöspår inte är någon högt prioriterad fråga för kommunen.

ANNONS

– Under vintrar med snö finns gott om skidmöjligheter i Täby. Kanske är det så att man får foga sig efter naturen och acceptera att det inte går att åka skidor överallt när det inte snöat.