ANNONS

Känsliga Petra blir catwoman på scen

Innan Petra Marklund ska upp på scen är hon nervös och rädd att glömma texten. ”Herregud, vad fan ska jag hålla på med det här för? Jag jagar upp mig själv tills jag vill svimma. Men på scenen släpper allting. Då blir jag en catwoman. Don’t ask me how.”
Innan Petra Marklund ska upp på scen är hon nervös och rädd att glömma texten. ”Herregud, vad fan ska jag hålla på med det här för? Jag jagar upp mig själv tills jag vill svimma. Men på scenen släpper allting. Då blir jag en catwoman. Don’t ask me how.”
Petra Marklund firar tio år som artist med att ge sig ut på jubileumsturné.

Nu har hon och fästmannen slagit ner sina bopålar i Gamla Enskede där Petra trivs mycket bra och avfärdar alla surrande rykten om att hon skulle vara på väg att bli mamma.
ANNONS

Petra Marklund lyser upp trottoaren i en färggrann fuskpäls med eldflammor. Första komplimangen får hon av en kvinna på Odengatan. Nästa får hon av personalen på kafé Ritorno.

Petra tackar och ler bjussigt med röda läppar.

– Alla pratar om den här H&M-jackan. Minst tre om dagen kommer fram.

Petras utstrålning är avslappnad. Hon säger att hennes kompisar tycker att hon har blivit lugnare.

– Jag tror att jag är mer självsäker nu än tidigare. Nu vet jag vad jag kan.

Artisten och programledaren konstaterar att hon hunnit göra väldigt mycket, väldigt snabbt.

I början av sin karriär sjöng hon för 300 000 människor i Polen. En gång var det så mycket folk att hon fick åka poliseskort över en sjö till scenen.

Hon har spelat på konstiga ställen i Ryssland. En boss såg så läskig ut, att när han ville höra mer vågade hon inte annat än att sjunga hela giget igen.

I USA har hon uppträtt på klubbar där Madonna slog igenom.

ANNONS

– Jag har varit med om både überlyxiga stunder och helt sjuka grejer. Man blir modig av att utsätta sig för sånt.

Nu firar Petra tio år som artist med en Sverigeturné. Då kommer hon bland annat att framföra låten ”Kidz”, som handlar om högstadietiden på Eklidens skola i Nacka.

– Jag kände mig väldigt ensam, fast jag var bland folk hela tiden. Det var viktigt att inte vara ensam. Det värsta man kunde göra var att gå själv i glaskorridoren, då var man mobbad.

Hon tror att det mest var en känsla. Petra ställde höga krav på sig själv. Att vara duktig i skolan – men inte vara för duktig – för att få vara med de coola. Ena dagen var Petra hiphopare, andra hårdrockare eller soultjej.

– Jag var totalt lost.

Utsattes du för att du är söt?

– Jo, det var många killar som höll på och typ drog i bh-banden. Jag tror också att det finns avundsjuka i alla tjejgäng.

Tack vare musikintresset fick hon en egen plats i hierarkin och blev ”Sång-Petra”. Det var också där hon hittade sitt självförtroende.

Skillnaden mellan Petra som artist och privatperson är att på scen kör hon på instinkt och blir ”catwoman”. Privat är hon mer eftertänksam, lugn och mänsklig.

– Jag har alltid varit en ensamvarg. Jag gillar inte riktigt gruppgrejen och har svårt att skratta med i skämt jag inte tycker är kul. Jag känner mig ofta malplacé.

Petra säger att hon är en ”energimänniska”.

– Jag är patetiskt känslig. Lite som nu, när vi bytt bord flera gånger. För mig är det viktigt att sitta vid ett runt bord med plats för så många som sällskapet är. Gärna där belysningen inte är för stark och med musik jag känner ett behov av, annars får jag ont i huvudet.

Förra våren flyttade Petra till en äldre villa i Gamla Enskede med fästmannen Niklas Bergwall, som hon träffade på jobbet. Petra gillar att ha ett eget evighetsprojekt att hålla på med. I huset kan Petra spela hög musik, laga mat och odla mynta till egna myntadrinkar.

I en tidning stod det att du är gravid.

– Det har stått att jag har varit gravid tre gånger och gift mig fyra gånger. Det är aldrig något som har stämt. Nä, det är bara påhitt från ingenstans. Jag fattar inte var tidningarna får det ifrån. Man blir ju lite förvånad.

Fakta

Perfekt slut på Allsången

Namn: Petra Marklund.

Ålder: 31 år.

Bor: Villa i Gamla Enskede.

Familj: Sambo med Niklas Bergwall.

Aktuell: 10-årsjubilerar som turnerande artist. Spelar på Cirkus den 9 februari. På scenen kommer ungdomar framföra egna verser i låten ”Kidz” i duett med Petra.

Om att sluta med Allsången: ”Jag vet ofta vad jag vill och två år var perfekt. Jag har aldrig planerat att bli någon Lasse Berghagen liksom, och ett år hade känts lite fjuttigt.”

På Petras spellista just nu: ”Firefly” med Mura Masa, ”Lose It” med Oh Wonder, ”Right track” med Nicole Sabouné och ”The Way it will be” med Gillian Welch

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.