ANNONS

Känslosamt inlägg hyllas och kritiseras

Värmdöpolisens känslosamma inlägg på Facebook om en missbrukande man som kissat ner sig har fått både ris och ros.

– Många tycker att det vi skrev var för utlämnande, säger närpolisen Therese Löthman.
ANNONS

De senaste veckorna har polisen­ runt om i landet fått kritik för sina känslofyllda inlägg på sociala medier, bland annat i det uppmärksammade mordet på 17-åriga Lisa Holm i Västergötland.

Flera debattartiklar har skrivits i ämnet, där grundprincipen har varit att det inte är polisens sak att dela med sig av känsloyttringar.

Nu har även Värmdö­polisen fått kritik av följare för ett inlägg i mitten av augusti. Då skrev närpolisen Therese Löthman hur de under ett ingripande brutit sig in i en lägenhet vid en misstänkt brand men i stället hittat en rökande man.

”Mannen var i mycket dåligt skick. Han hade kissat ner sig. Satt i en hög av gamla ölburkar, cigarett­fimpar och annat skräp. Han led. Han led något så fruktansvärt!” skrev hon bland annat.

Många kommenterade och tackade för att Värmdö­polisen delade med sig om sitt arbetspass, andra ifrågasatte etiken i att skriva om en utsatt person.

”Hur tänker ni rent etiskt kring publiceringar som dessa? Jag tycker att det är bra med information från er, men PR som detta när ni dessutom blottar utsatta­ personers öden … Känns inte kosher för mig”, är en av kommentarerna.

Therese Löthman på Värmdöpolisen är förvånad över inläggets spridning.

– Vi fick många kommentarer om att folk tycker att det jag skrev var utlämnande och känslosamt, men vi är noga med att det vi skriver inte ska gå att härleda till en person. Jag tycker att det är bra att vi får en debatt­ om det här. Att poliser visar känslor är inget konstigt, säger hon.

Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, tror att polisen får förtroende genom att visa öppenhet i sociala medier.

ANNONS

– Genom att dela med sig blir poliser människor och inte bara en myndighet,­ ­säger han.

Samtidigt betonar han att polisen måste ta ansvar för sina publiceringar.

– Poliser har ingen skyldighet att vara objektiva på samma sätt som en journalist, men när man börjar ­publicera på en offentlig plattform har man ett ansvar att göra etiska bedömningar. Även om poliser vet vilka lagliga ramar de ska hålla sig inom så är det skillnad på lag och etik, ­säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.