Kaos när p-platser togs bort

Kerstin Stenberg fick svårt att hitta en parkeringsplats i Ropsten i måndags.
Kerstin Stenberg fick svårt att hitta en parkeringsplats i Ropsten i måndags.
Det blev rena virrvarret när 200 parkeringsplatser i Ropsten togs bort förra fredagen. Några arga bilister lämnade bara sin bil i kaoset med påföljd att 40 bilar blev instängda.

– Vart ska alla bilister ta vägen nu? undrar Lidingöbon Kerstin Stenberg.

I fredags stängde Stockholm parkering av en del av infartsparkeringen i Ropsten. Eftersom det ska byggas ett logistikcenter, för bygget av Norra Djurgårdsstaden, ska 200 parkeringsplatser bort.

Stockholm parkering aviserade redan i somras att detta skulle ske. Men för många av bilisterna blev avstängningen ändå en överraskning.

Per Åke Jonsson på Stockholm parkering, säger att humöret svallade för vissa.

– Det blev kaotiskt och det är klart att bilisterna inte blev glada. Vissa lämnade bilen där man tyckte att det passade. Vi hann inte stänga av vid ett område så 40 bilar stängdes inne. Men de kunde vi senare släppa ut, säger han.

Från början var det tänkt att avstängningen skulle ske den 1 september men ett överklagande sköt fram planen till den 28 september.

Borde ni inte ha varit tydligare med att informera om att avstängningen skulle ske?

– Nej, detta kan inte ha kommit som en överraskning. Vi har haft skyltar som visat att parkeringen skulle stängas av och som suttit där sedan mitten av augusti, säger Per Åke Jonsson och tillägger att man också uppdaterat skyltarna med det förändrade datumet.

Även på måndagen var det många bilister som blev förvånade när de skulle parkera sin bil.

Lidingöbon Kerstin Stenberg var en av dem som chansade på att hitta en parkeringsplats på parkeringen på andra sidan tunnelbanan i riktning mot gasverket.

– Jag försökte parkera här, men bilarna stod huller om buller. Det var ingen ordning alls så därför fick jag leta efter parkeringar på andra sidan tunnelbanan, säger hon.

Kerstin Stenberg anser att det är totalt fel att ta bort infartsparkeringarna.

– Tar de bort 200 parkeringar så tar de bort en stor del av alla parkeringar. Jag förstår inte detta. Vart ska alla bilister ta vägen, de borde fixa nya platser på annat håll, säger hon.

Området där parkeringsplatserna finns i dag ska om 6–7 år rivas för att få rum med nya bostäder och arbetsplatser.

– I dag var det också vissa som var irriterade när de insåg att det var fullt. Men nu blir det inga fler parkeringsplatser som försvinner på ett tag, säger Per-Åke Jonsson.

Det finns för närvarande inga konkreta planer för en ny parkeringsplats i Ropsten.

Ett förslag är att spränga in ett parkeringsgarage i berget vid Ropstens tunnelbanestation.

Ett annat förslag är att bygga en parkering under jord ungefär där nuvarande parkeringen ligger under Lidingöbrons landfäste.

’’Vi har haft skyltar som visat att parkeringen skulle stängas sedan mitten av augusti.” Per Åke Jonsson, Stockholm parkering

Fakta

200 platser stängdes av

Förra fredagen, den 28 september, stängdes 200 parkeringsplatser av vid Ropstens tunnelbane­station.

På platsen där de låg placeras nu i stället ett så kallat logistikcenter, för materialtransporter till bygget av Norra Djurgårdsstaden.

Den 3 oktober höjdes kostnaden för parkeringen på de återstående p-platserna från 30 till 50 kronor dygnet.