Kaos när vattnet inte rann undan

Regnet och snön skapade kaos i förra veckan. Värst drabbat var Vendelsö.

– Vi är helt instängda, konstaterade Gunvor Lövström i Lötkärr.

En man med en snöskyffel försöker vinka bort oss när vi närmar oss Lillängsvägen i Lötkärr i Vendelsö.

– Har ni badbrallor med er, frågar han.

Vi är tvungna att ställa bilen och tar oss i stället till fots in på Lillängsvägen, rundar en mindre uppkommen sjö och ser bakom knutarna en betydligt större sjö.

Om vi inte visste att det regnat kraftigt skulle vi kunna tro att det här är en naturlig sjö.

– Ser ni båten? Jag har inte en aning om hur den kom hit, säger Gunvor Lövström och pekar mot motorbåten ett stenkast bort.

Hon, mannen och hunden var precis som ett tiotal andra villa-ägare i området instängda efter den kraftiga nederbörden förra veckan.

Lillängsvägen svämmade över med omkring en halvmeter och en varningsskylt sattes upp.

Men varningsskylten dränktes.

Precis som brevlådorna och elskåpen. Även ett garage och några baracker i området svämmades över. Bara med fyrhjulsdriven bil kunde man ta sig hemifrån.

– Vi har tjatat på kommunen i flera år om att få Lillängsvägen avstängd för genomfartstrafik – det fixade naturen på en timma, säger Gunvor Lövström.

Hon gick själv ut i veckan och försökte hålla brunnarna fria så att vattnet skulle rinna undan. Från huset såg hon hur en djärv bilist fastnade i vattnet och hur en slamsugarbil försökte komma in på vägen, men fick backa tillbaka.

Värst drabbat i Vendelsö var en fastighet vid norra delen av Lycksjön när vattennivån steg efter att Lyckebyån blivit överfylld.

I slutet av förra veckan var garaget kraftigt översvämmat och vattennivån närmade sig huset.

Kommunen hade då börjat gräva för att sänka vägen och vattennivån, men man fick gå försiktigt fram eftersom grävandet riskerade att göra att vattnet i stället svämmade över nedströms mot omkring 30 fastigheter.

Där Lyckebyvägen möter Gamla Lyckebyvägen rann vattnet över vägen och kommunens tekniska chef Lars Höglund befarade att hela Lyckebyvägen kunde svämmas över.

Flera andra områden drabbades och kommunen startade en krisgrupp med räddningstjänsten.

– Det är ett extremt läge. Det finns anställda hos oss som jobbat här sedan 1968 och aldrig sett så mycket översvämningar som nu. Det har varit en enormt blöt höst, marken verkar inte tåla den här nederbörden, säger Lars Höglund.

– Vårt ledningsnät är inte dimensionerat för dessa enorma regnmängder.

Under söndagen såg dock situationen ut att vända. Vattennivån hade då sjunkit med tre centimeter, enligt Lars Höglund.

– Vattnet sjunker vid krisstället. Det är på väg åt rätt håll.

Översvämningen på Lillängsvägen i Lötkärr i Vendelsö var bara en av flera under förra veckan. På bilden Gunvor Lövström som själv drabbades.