Kaos väntar när alla ska till kyrkogården

Att tända ljus vid gravarna på allhelgonahelgen är en tradition som fortfarande växer.Foto: Åsa Sommarström
Att tända ljus vid gravarna på allhelgonahelgen är en tradition som fortfarande växer.Foto: Åsa Sommarström
På lördag kommer tusentals Lidingöbor att ta sig till kyrkogården för att tända ljus. Men någon lösning med bristen på bilplatser finns inte i sikte.

Ett 70-tal parkeringsplatser finns kring Lidingö kyrkogård, men det är långt ifrån nog för de tusentals människor som vill komma dit för att tända ljus vid anhörigas gravar. Enligt personalen som jobbar på kyrkogården är det en exceptionell helg.

– Många har ju gamla släktingar som de tar med och då behöver de åka bil. De står ju inte bara en liten stund heller utan det tar ett bra tag, säger Margareta Wallberg, kyrkogårds- och fastighetschef på Lidingö kyrkogård.

Den stora anstormningen till Lidingö kyrkogård har varit ett problem i flera år. Men någon lösning finns inte i sikte.

– För oss är det här lika eländigt som Lidingöloppet och det finns ingen bra lösning. Hela personalstyrkan kommer att vara i gång under helgen för att svara på frågor och försöka hålla ordning, säger Margareta Wallberg.

Främst kommer det att bli trångt på Ekholmsnäsvägen och längs med Kyrkallén. Det brukar vara så att varenda gräsplätt används som parkering.

Traditionen med att tända ljus på Allhelgona är ganska ny i Sverige. Den började på Värmdö och i Solna eftersom många av arbetarna på porslinsfabrikerna var från katolska Medelhavsländer där man gjort så länge.

– Fram till 60-talet var det ovanligt att man tog sig till kyrkogården men i dag går det till och med särskilda bussar till vissa kyrkogårdar. Det är en tradition som växer, säger Margareta Wallberg.

Fakta

Kom torsdag eller fredag

Alla helgons dag infaller på lördag den 2 november. Vill man undvika den värsta trängseln bör man komma till kyrkogården på torsdagen eller fredagen.

Personal kommer att finnas på plats under hela helgen för att svara på frågor och hjälpa till med logistiken. En kaffestuga håller öppet på Kyrkallén.

Källa: Lidingö församling