Kapade exflickväns konto på Facebook

Hjulstabon fick sitt Facebook-konto kapat av sin expojkvän – sedan skrev han uppdateringar om hennes sexliv.

Mannen misstänks även ha hotat hennes nye pojkvän till livet.

Det var i slutet av januari som en släkting till Hjulstabon upptäckte att det stod ”konstiga saker” på hennes Facebooksida.

I statusraden stod det bland annat om kvinnans sexliv och att hon var otrogen. När kvinnan själv försökte logga in upptäckte hon att någon ändrat hennes lösenord på Facebook, Hotmail och MSN.

Misstankarna föll direkt på kvinnans tidigare pojkvän som ska ha varit väldigt svartsjuk. I förhör säger kvinnan att hon upplevt kapningen av hennes Facebook som obehaglig och kränkande.

Via Facebooksidan ska den 33-årige mannen också ha hotat kvinnans nye pojkvän genom att skriva att han ska ”slå sönder” honom.

Att använda någon annans Facebook-konto utan tillåtelse är olagligt och klassas som dataintrång. Straffskalan är böter eller fängelse i upp till två år. Den 33-årige mannen nekar själv till brott men åtalas för just dataintrång samt olaga hot.

Anders Ahlqvist är it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen och han menar att det är oklart hur vanligt det är med kapade Facebook-konton och fejkade statusuppdateringar – så kallade ”facerapes”.

– Antalet anmälda dataintrång fördubblades mellan 2010 och 2011, men det går inte att utläsa hur många som rör Facebook. I takt med att användandet av sociala medier ökar kan man anta att den här typen av avarter också kommer att öka, säger han.

Enligt Anders Ahlqvist är det många som inte känner till att det är brottsligt att kapa någon annans konto. Det finns också en annan attityd när det gäller brott som begås bakom en dataskärm.

– Det verkar vara svårt för människor att dra paralleller mellan det verkliga livet och det som händer på internet. Det finns en tendens att överse vid brott som exempelvis sexuellt ofredande och hets mot folkgrupp när de sker på internet, säger han.

Fakta

Ha inte för enkelt lösenord

Undvik att få ditt Facebook-konto kapat genom att inte lämna din dator eller mobiltelefon obevakad.

Ha på ett kodlås på din mobiltelefon så att det inte bara är att klicka på ikonerna.

Ha inte för enkla lösenord som är lätta att knäcka. Ha exempelvis inte ditt användarnamn som lösenord.

Källa: polisen