Id-kapningar vanligare än inbrott i länet – så skyddar du dig

Se upp för id-kapningar under semestern.
Håll koll på posten när du reser bort i sommar – här är tipsen som skyddar mot id-bedragarna.
Många stockholmare oroar sig för att inbrottstjuven ska slå till, men färre är rädda för att någon ska plundra brevlådan. Det anmäls dock fler id-kapningar än inbrott och antalet ökar efter semestern. En av de vanliga metoderna är att bedragare vittjar posten när man reser bort.

Över 90 procent av länets invånare som reser bort är oroliga för att drabbas av inbrott. Detta enligt en undersökning från Novus på uppdrag av Svensk Adressändring.

Få oroar sig

Endast en femtedel oroar sig för att någon ska komma åt deras post, trots att id-kapningar förekommer speciellt mycket under perioder då många är bortresta.

Via posten kommer bedragarna lätt över person-och bankuppgifter. I första hand vill de få tag på kreditansökningar, kreditkort och avier på beställda varor, i andra hand fakturor, påminnelser och kravbrev. Har man otur ändrar de också adressen, vilket kan skapa enorma problem för offret.

– Om någon begär ett lån så får man en kreditupplysning skickad, men om de kommer över adressen och ställer om posten så får du inte reda på att någon har begärt kreditupplysning i ditt namn, säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert vid Svensk Adressändring.

Kan ta tid att upptäcka

Syftet med att ändra adressen är att offret inte ska upptäcka att någon använder personens identitet – och ofta tar det en viss tid innan bedrägeriet märks.

– Folk kommer hem från semestern och märker det först när det gått ett par månader. Även om man reder ut skadorna i efterhand blir det mycket stök när företag hör av sig och säger att man har beställt saker fast man inte har det, säger Dick Malmlund.

Man ber ofta grannen att ta in posten, men det räcker inte.

Dick Malmlund, säkerhetsexpert, Svensk Adressändring

Enligt siffror från polisens Nationella Bedrägericenter (NCB) är id-kapningar numera vanligare än inbrott. Från januari till maj i år anmäldes 2 446 identitetsbedrägerier i polisregion Stockholm, som även innefattar Gotland, samtidigt som det under samma period anmäldes 1725 bostadsinbrott. Anmälningarna om id-kapningar har dessutom ökat kraftigt efter sommaren de senaste åren.

Bedragarna plundrar postfacken

Lägenhetsinnehavare som har postfack nere i entrén löper stor risk att drabbas, enligt Dick Malmlund.

– Postfacken har ingen säkerhet alls kan man säga. De är inte så djupa och stoppar du in fingrarna kommer du åt all post. Jag har själv varit med om att de plundrat facken, säger han.

Att ha brevinkastet i dörren är däremot något säkrare, eftersom posten då är svårare att fiska upp. Det finns också vissa typer av brevlådor som är fiskningssäkra och skyddar mot att någon ska få tag i breven.

”Räcker inte att grannen tar in posten”

Ett av de vanligaste knepen som stockholmarna använder för att skydda sig är att låta någon annan ta hand om posten när man är bortrest. Men enligt Dick Malmlund bör man tänka ett steg längre.

– Man ber ofta grannen att ta in posten, men det räcker inte. Man måste öppna posten och titta så att det inte har anlänt något konstigt, säger Dick Malmlund.

Fakta

Så skyddar du din post i sommar

  • Spärra adressändring i folkbokföringen. Hos Skatteverket kan du gratis hindra obehöriga personer från att ändra din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara ändringar som görs med e-legitimation i myndighetens e-tjänster.
  • Lås din adress. Via en gratistjänst från Svensk Adressändring kan du hindra att obehöriga från att adressändra, lagra eller eftersända din post. Ändringar kan endast bekräftas med bank-id och man får varningar om en ändring görs.
  • Se till att posten öppnas. Fråga inte bara om grannen kan ta in posten, utan be också om hjälp med att öppna den. På så sätt kan du tidigt upptäcka om det dyker upp några konstiga brev.
Källa: Svensk Adressändring