Ediths målning i Käppala gör barnens raster sagolika

Målning på Käppala skola, Edit Cajas
Edith Cajas är tacksam att skolledningen var öppna för hennes initiativ.
Syslöjdsläraren Edith Cajas på Käppala skola vill sprida lite sagoskimmer över barnens raster. Under påsklovet målade hon en stor väggmålning som berättar sagan om draken som lurar i skogarna nära skolan.
– Den var jättefin! säger förstaklassaren Wilhelm Thoors.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.

En drake lurar i de trolska skogarna kring Käppala skola som tronar högt uppe på ett berg. Det fick barnen på skolan veta när biträdande biträdande rektor Callie Carning höll sitt jultal.

…det är en gåva till barnen.

Edith Cajas

Draksagan fick kreativiteten hos syslöjdsläraren Edith Cajas att spira. Idén att måla sagan på ett tomt och trist plank mitt på skolgården väcktes.

– Det såg så tråkigt ut. Varför inte måla berättelsen? säger Edith Cajas som också är konstnär med egen ateljé.

En överraskning efter lovet

Under påsklovet, när barnen var lediga tog Edith Cajas med sig färg och penslar och den stora målningen började växa  fram.

– Det skulle vara som en överraskning, det är en gåva till barnen, säger hon när Mitt i är på plats och tittar på målningen.

På en bergskam slår den väldiga draken ut sina vingar, under klippavsatsen sitter en tyst och lugn flicka. På andra sidan målningen finns flera barn – och lammet som förekommer i sagan.

Draken finns i skogen och kommer fram då och då.

Barnen är alla typer som finns på skolgårdar runtom i världen, bollkillen som går i shorts året om, någon som är lite blyg och gömmer sig bakom ett träd, glada barn, arga barn och så de som helst vill mata lammet på skolgården.

– Jag får inspiration från barn jag träffar, man ska kunna känna igen sig, säger Edith Cajas.

Käppala skola, drakmålninig

När Edith målade under påsklovet kom barn från skolan och följde hur målningen växte fram.

Målningen följer markens form där skolgården tar slut och sluttningen ner mot skogen tar vid, man får intrycket av att planket är en lite mer fantasifull version av skogen nedanför. Det tycker i alla fall förstaklassaren Wilhelm Thoors som går förbi.

Vad tyckte du när du först såg det här efter lovet?

– Det var jättefint! Som att skogen fortsätter, säger han.

Edith Cajas tror inte att det är någon risk att barnen blir rädda för draken på målningen. Kanske är den rentav en skyddsdrake som finns i skogen och kommer fram då och då?

– Det ger mycket till fantasin. Det är spännande och lockar barnen att komma ut på skolgården. De kommer fram, tittar och klappar på lammet, säger Edith Cajas.