Käppala tar fajt mot toalettskräp

I dag tisdag är det internationella toalettdagen. Då passar Käppalaverket på Lidingö på att uppmana folk att sluta slänga konstiga saker i toaletten.

På verket har man hittat både en BMX-cykel och levande sköldpaddor i avloppsvattnet.

Det är FN som har instiftat internationella toalettdagen för att uppmärksamma att många saknar toalett.

Och Käppalaverket vill samtidigt få oss att sluta använda toan som papperskorg.

Det allra vanligaste skräpet som hamnar i våra toaletter är bomullspinnar. Tätt därefter kommer tandtråd och plastförpackningar från bindor och tamponger.

– Vi i VA-branschen brukar skoja om att årets julklapp borde vara en papperskorg varje år. Många tror att deras toalett är världens bästa papperskorg men vi vill sprida budskapet att man ska vara rädd om sin toalett, säger Karin Övervall på Käppalaverket.

Käppalaverket tar emot vatten från nästan en halv miljon människor som bor på Lidingö, i Danderyd, Solna, Nacka, Sigtuna, Täby, Vallentuna, Värmdö, Upplands-Bro och Upplands Väsby.

Varje vecka plockar man bort 17 ton skräp från gallren som rensar vattnet.

– Det konstigaste vi hittat var en BMX-cykel som någon måste ha tryckt ner i en brunn. Vi har också hittat levande sköldpaddor som folk har spolat ner, det är helt otroligt att de överlever, säger Karin Övervall.

Sköldpaddorna får flytta till ett reningsverk i Södertörn där man har en särskild bassäng för dem.

– Om man slutar slänga skräp i toan gör man en jätteinsats för miljön. Man kanske tror att skräpet försvinner men i stället orsakar det stopp och smutsar ner i ledningar och pumpar, säger Karin Övervall.