Kaptensstugan blir ett nytt sommarkafé

I maj får Lidingöborna ett nytt kafé med uteservering vid Kaptensstugan, nedanför Lidingö kyrka.

– Det blir ett fik med 50-talstouche i utbudet, säger Atte Jigestam som startar kaféet.

Svenskarna är ett fikande folk – men när vårsolen kommer vill de flesta inte längre sitta inne i murriga kaféer. I stället fylls uteserveringarna snabbt.

Och i början av maj får Lidingöborna ett nytt kafé med uteservering, i den gamla Kaptensstugan vid Kyrkviken, nedanför Lidingö kyrka.

I fredags sa Polismyndigheten ja till Atte Jigestams ansökan, sedan kommunens tekniska förvaltning tillstyrkt det.

– Jag blir hur glad som helst. Det är bara att korka upp champagnen, säger hon.

Hennes ansökan om att få starta ett kafé med uteservering var den enda nya som kom in till tekniska förvaltningen inför årets vår- och sommarsäsong. Själv skulle hon gärna se fler liknande uteserveringar på ön.

– Långängens gård och äppelmusteriet vid Lidingö prästgård, som båda är jättemysiga, finns men annars inte så mycket mer. Därför tror jag att ett kafé i Kaptensstugan blir uppskattat, säger hon.

Atte Jigestam var på besök hos kommunen i ett helt annat ärende i december när hon fick nys om möjligheten att använda stugan, byggd på 1860-talet. Hon, som är egenföretagare och driver vintagebutiker, gick genast i gång.

Nu hyr hon stugan av Lidingö stad och har låtit renovera den till för att kunna starta kaféet, med cirka 15 platser inomhus och en uteservering med 30 platser.

Förr i tiden var stugan tjänste­bostad åt kaptener, något som kommer att märkas.

– En del av smörgåsarna kommer att få namn efter kaptenerna som bodde här, till exempel smörgåsen Kapten E Jansson, berättar hon.

Atte Jigestam, som växte upp på Lidingö, är inte grön i branschen. Hon har bland annat jobbat i cirka tio år på Konditori Princess i Lidingö centrum – först som 14-årig praoelev, sedan som helgjobbare och även heltid under en period.

För att få ha en uteservering på kommunens mark måste kaféer och krogar ansöka om tillstånd varje år. Alla gör det inte, konstaterar Mattias Tjeder, teknisk koordinator på tekniska förvaltningen. 2014 fanns det bara tio uteserveringar med tillstånd på Lidingö stads mark och i år har bara ett fåtal ansökningar kommit in, trots att månaden maj närmar sig.

– Jag brukar gå på dem som är etablerade och påminna dem om att söka tillstånd. Då söker de. ­Sedan finns det ställen här och där som har mindre serveringar, kanske bara några stolar. Det är inte alltid de vet att de måste ha tillstånd, säger Mattias Tjeder.

Fakta

Dessa hade tillstånd under 2014

Dessa kaféer/restauranger sökte och fick tillstånd att ha uteservering 2014:

Miyabi, Lidingö centrum, Torsviks torg och Kyrkvägen.

Konditori Princess, Lidingö centrum.

Rest. Näset, Källängs­torget.

Formaco, Baggebytorget.

Tehuset Java, Lidingö ­centrum.

Restaurang Jernet, centrum.

Lidingögrillen, Drottvägen.

Toscana Pizzeria, Larsbergstorg.