Karaoken regerar i Tyresö

Vad är det som är så kul med karaoke? I Tyresö har inte mindre än tre nattöppna restauranger bestämt sig för att låta gästerna stå för underhållningen. Vi besökte en av dem - och blev frälsta.

Fredag 20.30.

Tyresöborna Bosse, 48, Åke, 77, och Tommie, 52, sitter vid ett bord för fyra och laddar inför kvällens karaokekväll. Bosse, som hållit på med karaoke i 25 år och till och med hållit i karaoke-VM i början av 90-talet, säger att underhållningsformen är perfekt för alla fantastiska dolda sångtalanger.

– Alla har ju inte ett band i ryggen. Med karaoke får de chansen att visa vad de går för. Många stjärnor har ju startat med karaoke, säger han.

Paranta vännen Susanne slår sig ner. Precis som Bosse har hon bestämt sig för att bjuda på sin röst i kväll.

– Jag tror att jag kan sjunga, fast egentligen struntar jag i om jag kan eller inte. Jag gör det för att det är kul, säger hon.

För fem år sedan hade hon aldrig vågat sjunga inför publik, berättar hon. Men med starkt stöd från vänner övervann hon sin rädsla. Nu är hon fast och sjunger nästan varje helg, här på White rice och på andra ställen.

En som däremot aldrig skulle sjunga är Tommie i samma sällskap. Falska toner får honom att må illa. Men Susanne tycker att det är fånigt att tänka så. Tvärtom är det bra om även personer som sjunger falskt greppar micken.

– Då känns det ju bra för mig. Då tänker jag att jag kanske sjunger bättre än de, säger hon och skrattar.

21.00. Karaokevärden Ann-Sofie river i gång kvällen med Charlotte Perrellis ”Tusen och en natt”. En gäst tar över stafettpinnen med Kicki Danielssons ”Bra vibrationer”. Kaari bjuder på ”Albatrossi” och sedan är det Bosses tur med Ronan Keatings ”When you say nothing at all”. Micke, även kallad Masken, dansar ömsom ensam, ömsom med någon av alla kvinnor som gillar att bli förda. Även jag tar chansen, först lite stelt – men slappnar sedan av. Frågan är om det här bara är början? Ska jag våga sjunga också?

Krogägaren Joey Hiew startade White Rice för ett och ett halvt år sedan och kände då att det fanns ett sug efter att något skulle hände i Bollmora. När Tyresös store festfixare Aram Fernando för några månader sedan erbjöd sig att ordna karaoke åt honom tackade han därför ja.

– Jag hade inte så höga förväntningar, men redan första kvällen small det till. Det har varit bra stämning från start. Folk dansar och sjunger med, säger han. Tyresö har verkligen talang.

21.30. Även Haninge har krogar som bjuder på karaoke och min kollega Filip Magnusson rycker i mig för att vi ska åka vidare. Och det blir på Fisken i Västerhaninge som jag gör som Susann. Jag vågar, oavsett om jag kan eller inte.

Karaokevärdinnan Nina startar Freestyles ”Vill ha dig”. Sedan svävar vi fram i tre minuter.

Fakta

Andra Tyresöklubbar som erbjuder karaoke

Tyresö kök å bar i Öringe har karaokekvällar ibland på fredagar och lördagar, de kvällar då man inte bokat någon artist. Ägaren Mehmet Sener säger att det alltid är lyckat och att folk älskar att sjunga, ibland fantastiskt bra – ibland lite mindre bra.

Även restaurang Silverado i Trollbäckens centrum bjuder på karaoke. Där är det lördagskvällar som gäller. ”Det brukar vara ett tiotal personer som kommer upp och sjunger. Ibland är folk uppe och dansar också”, berättar krogens ägare Hasse Abay.

Vilken är den bästa karaokelåten?

Fredag den 20:e november 20.30.