ANNONS

Karaoken tar över på puben

Åldersspannet är brett, från 20 till 71 år, inne på restaurang Fiskens karaokekväll. Främst träffar vi Västerhaningebor, men även folk från Tungelsta och Jordbro har hittat hit.
Åldersspannet är brett, från 20 till 71 år, inne på restaurang Fiskens karaokekväll. Främst träffar vi Västerhaningebor, men även folk från Tungelsta och Jordbro har hittat hit.
Mikael Rönnqvist, 52, från Västerhaninge är gammal Cornelis-trubadur. Han sjunger "Is this love" med Whitesnake. "Någon hann redan dra av en Cornelis-låt innan jag valde, ", säger han.
Mikael Rönnqvist, 52, från Västerhaninge är gammal Cornelis-trubadur. Han sjunger "Is this love" med Whitesnake. "Någon hann redan dra av en Cornelis-låt innan jag valde, ", säger han.
Det har spridit sig från Japan, över världen, hit till Haninge.

Karaokesjungandet drar publik till pubarna i kommunen.

– Vi tycker det är kul att sjunga helt enkelt, säger Jonna Palm på restaurang Fisken i Västerhaninge.
ANNONS

Det är fredagskväll, klockan har passerat 23 och 70-80 personer trängs inne på restaurang Fisken i Västerhaninge centrum. Stämningen är hög, och snart blir det närmast röjigt.

Sebastian Donvall, en storväxt ung man från Tungelsta, står på dansgolvet. Klädd i vit jeansjacka och friserad i grön tuppkam tar han i rejält under refrängen av Ebba Gröns publikfriare ”Staten och kapitalet”.

Röststyrkan imponerar. Folk hoppar och dansar, taket nästan lyfter.

Två månader har gått sedan som Zoran Knezevic, ägare till Fisken, bytte bort trubadurer mot karaokemaskinen. Och ryktet om att Fisken börjat med karaoke har spridit sig.

Zoran Knezevic står vid entrédörren och hälsar på alla som kommer in.

– Karaoke är mycket roligare än trubadurer. Det har blivit mycket mer drag och det är superbra stämning, säger han.

Karaoken är praktisk, menar han.

– Tidigare var jag tvungen att förbereda vilken musik som skulle spelas och det gav mig huvudvärk. Nu sjunger gästerna själva. Jag var lite tveksam först, jag trodde att folk skulle gapa och skrika i mikrofonerna. Men jag behövde bara testa en gång för att bli frälst, säger Zoran Knezevic.

Vi förstår honom. Festmänniskorna inne på Fisken sjunger bra.

ANNONS

En av de främsta sångfåglarna är födelsedagsbarnet Jonna Palm. Hela lokalen stannar upp när hon sjunger Lalehs version av Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet”.

Jonna Palms flickvän, svärmor och vänner hurrar, skriker och applåderar. Vi är övertygade om att Jonna sjunger till vardags, men det visar sig att hon jobbar som fritidsledare.

– Fisken har blivit som en fritidsgård för vuxna. Alla känner sig välkomna när man kommer hit, Zoran hälsar på alla. Och jag gillar att sjunga, men det är bra att kompisar med sig, så man vet att man får applåder, säger hon.

Är Haningeborna bra på att sjunga?

– Ja, absolut, det är väl vara att lyssna.

Innan jag och min kollega går greppar vi varsin mick. Valet blir ”Vill ha dig i mörkret hos mig” av Freestyle. ”Den kan alla, vi kan inte misslyckas”, hinner vi tänka.

Det vore synd att säga att vi lyckas skapa samma tryck som föregångarna. Men så plötsligt ser vi hur ett gäng medelålders kvinnor ställer sig framför oss, deras dans tilltar. Vårt självförtroende stärks. Kanske kan man ändå bli stjärna för en natt i Haninge.

Vilken är din bästa karaokelåt?

22.30

Sebastian Hermansson, Västerhaninge: "Jag skulle vilja sjunga något av Demented are go. Det sjungs alldeles för lite psychobilly och ändå är det så många som gillar det."
Susanne Jansson, Jordbro: "Jag gillar country och jag gillar när det är lugnt och fint, så min bästa karaokelåt är 'Banks of Ohio' med Olivia Newton-John."
Zoran Knezevic, ägare till Fisken: "Jag sjunger inte själv, men jag älskar när någon sjunger Peps Perssons 'Oh boy'. Man blir så glad av den."
Candy Berg, Västerhaninge: "Nancy Sinatras "These boots are made for walkin". Den sjunger jag gång jag kommer till Fisken. Jag sjunger den för att jag kan den. Förmodligen spelade mina föräldrar den när jag var liten."
Fakta

Så har karaoken växt i Haninge

Karaoke föddes i Japan på 1970-talet. Ordet betyder ”tom orkester” på japanska. På 1990-talet tog karaoken steget in i USA och resten av västvärlden på allvar.

Lilla Brasserian inne i Haninge centrum drog i gång karaoke år 2010. Kör både fredags- och lördagskvällar.

2013 hakade Wiki bar och pub i Brandbergen centrum på. Fredags- och lördagskvällar här också.

Sedan i höstas har även restaurang Fisken i Västerhaninge centrum karaoke, även här både fredags- och lördagskvällar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.