ANNONS

Kåren som ska erövra Moskva

Alla i musketerarkåren har en anknytning till försvaret. Inför resan till Ryssland över de en helg i månaden.
Alla i musketerarkåren har en anknytning till försvaret. Inför resan till Ryssland över de en helg i månaden.
När Svea livgarde musketerar­kår i Kungsängen tränar spolas tiden tillbaka sisådär 150 år.

Nästa år ska de visa upp sina 1800-talsexerciser för miljonpublik i Moskva.
ANNONS

– Senast en svensk trupp var i Ryssland fick de gå med svansen mellan benen, säger Bo Palmehorn.

Han syftar på sommaren 1709 när den svenska armén fick se sig besegrad av ryssarna efter en utdragen och plågsam strid vid slaget om Poltava.

302 år senare är det Bo Palmehorn och hans närmare 40 kamrater ur Svea livgarde musketerarkår som åker dit för att uppträda på Röda torget i Moskva. Hit har de blivit inbjudna att delta i Spasskaya Tower Military Tattoo, en militärmusikfestival där 14 nationer deltar.

Musketerarkåren i Kungsängen bildades 1994 och består i dag av 75 musketerare mellan 20 och 70 år, varav 40 är aktiva. Bo Palmehorn och informationsbefälet Erik Nelsson är två av dem som har varit med från starten.

Kårens syfte är att gestalta Svea Livgarde som det såg ut i mitten av 1850-talet och deras uppvisningar består av manövrar, eldgivningsteknik och parader. Alla musketerare har någon slags anknytning till försvaret och många av dem har också ett militär- eller historieintresse.

Inbjudan till festivalen kom från Alexander V. Suslov, den ryske militärattachén i Stockholm.

– Han såg oss när vi hade en uppvisning under Stockholm Military Tattoo för två år sedan och tyckte att det såg trevligt ut. Det är en liten fjäder i hatten att bli inbjuden, säger Erik Nelsson.

Det krävs regelbunden träning för sammanhållningens skull. Inför uppvisningen i Ryssland tränar de åtta timmar om dagen, en helg i månaden. Att få till de rätta rörelserna har krävt mycket research.

– Vi har inte kommit på något själv, utan läst oss till i krigsarkiven hur vi ska röra oss på planen. Det är inte helt lätt, det finns inga bilder som illustrerar hur det ska gå till. Nyligen upptäckte vi att vi har missuppfattat ett stycke och gjort fel i 16 år, skrattar Bo Palmehorn.

ANNONS

Förra året blev de inbjudna till den sydkoreanska huvudstaden Seoul där de uppträdde inför tusentals människor på plats och 400 miljoner människor via tv. Festivalen i Ryssland väntas följas av 56 000 personer på plats och 100 miljoner via internet och tv, men scenskräck är inget som musketerarna störs av.

– Vi är nog lite teaterapor allihop. Känslan när man får stående ovationer är obetalbar, säger Erik Nelsson.

Fakta

1800-talslooken

1850-talets soldatuniformer bestod av en enkelknäppt vapenrock med åtta knappar fram och tre på vardera ärm.

Soldater och korpraler hade fram till 1870-talet mässingsknappar i sina uniformer, därefter silver.

Som huvudbonad användes antingen en lägermössa eller en käppin. Varje soldat hade en vit korsbandelär, som bar ammunitionsväskan och faskinkniven.

Källa: Svea Livgardes Musketerarkår