Kari spelar en självgod besserwisserbajskorv

Kari Hamfors Wernolf spelar bajskorven Kajs i barnprogrammet ”Biss och Kajs”. På bilden sitter hon tillsammans med kollegan Johannes Berg.
Kari Hamfors Wernolf spelar bajskorven Kajs i barnprogrammet ”Biss och Kajs”. På bilden sitter hon tillsammans med kollegan Johannes Berg.
Varje tisdag får hon barnen att skratta framför tv-rutan.

Hägerstensbon Kari Hamfors Wernolf spelar bajskorven Kajs i Barn­kanalen.

Iklädd en stor bajsdräkt springer Kari Hamfors Wernolf genom Gallerian och utmanar förbipasserande i en ätartävling. Med sig har hon kisstrålen Biss och ett filmteam från SVT.

– Det var fantastiskt roligt att få vara med i ”Biss och Kajs”, bland det roligaste jag har gjort, säger Kari Hamfors Wernolf.

I höstas när den andra säsongen av barnprogrammet ”Biss och Kajs” skulle spelas in var rollen som Kajs ledig. En vän tipsade Kari Hamfors Wernolf, som gick på audition och fick jobbet. Hon beskriver sin karaktär som en självgod bajskorv.

– Kajs Bajsson tror att hon vet bäst om allt och är ofta taskig och lite elak mot Biss.

Hennes kompanjon Biss spelas av Johannes Berg som även har varit med och skrivit manus till programmet. Biss och Kajs håller till i en tv-studio där de spelar in en show om kroppen för de allra minsta.

I studion finns också vännerna Snoret, Prutten och Rumporkestern och ibland ger sig Biss och Kajs ut på stan.

– Det var faktiskt inte så svårt att få folk att ställa upp framför kameran. Men vi hade inte så pinsamma frågor och jag tror att det är många vuxna som också tycker att ”Biss och Kajs” är ett roligt program. Jag tycker att det är bra kultur när vuxna kan sitta och titta tillsammans med sina barn, säger Kari Hamfors Wernolf.

Just nu är hon på Sverigeturné med barnteatern ”Gittan och Gråvargarna” från Teater Pero.

– Det är jag och Malin Sternbrink som växlar mellan de olika rollerna. Vi turnerade med den här pjäsen redan 2005-2007 och nu undrade Folkets hus och parker om vi inte ville ut på en ny turné, så under våren kommer vi att åka runt från Haparanda till Malmö, säger hon.

Än så länge vet Kari Hamfors Wernolf inte om det blir någon mer säsong med ”Biss och Kajs”.

– Men jag hoppas det, jag har verkligen fått mersmak av tv och det är lite roligt att man kan vara stolt över att få spela en bajskorv, säger hon och skrattar.

Fakta

Sverigeturné med teater Pero

Namn: Kari Hamfors-Wernolf.

Ålder: 39 år.

Bor: Hägersten.

Familj: Man och två söner.

Aktuell med: ”Biss och Kajs” i Barnkanalen, samt Sverigeturné med Teater Pero och förställningen ”Gittan och Gråvargarna”.