Karin blev bonde i Malawi

Karin Kling fick lära sig mer om jordbrukat i Malawi av Biata.
Karin Kling fick lära sig mer om jordbrukat i Malawi av Biata.
Huddingebon Karin Kling tog en paus från jobbet på Astrid Lindgrens barnsjukhus för att prova på ett av världens tuffaste jobb – som kvinnlig bonde i Malawi i södra Afrika.

I går kom Karin Kling hem efter tre veckor i Malawi. Hon valdes ut av biståndsorganisationen ”We Effect” som vill väcka engagemang för lantbrukande kvinnor i Afrika. I tre veckor levde hon och arbetade med familjen Chisi på deras gård.

– De var fantastiska och tog emot mig med öppna armar. Jag arbetade med mamman Biata på familjens åker, berättar Karin Kling.

Det är främst kvinnorna som arbetar i jordbruket, och det tunga fysiska arbetet börjar när solen går upp. Tre veckors arbete gav henne 210 kronor – det är vad en bonde i Malawi tjänar under samma period.

Karin Kling berättar att det alltid finns något att göra på gården, och hon påverkades starkt av den värme och generositet som mötte henne, liksom den utsatta situationen i landet.

Malawi är ett fattigt land och här mötte Karin Kling hunger och svält på nära håll. Landet har påverkats av klimatförändringarna och när skördarna slår fel drabbas invånarna som odlar för att överleva.

– Tre miljoner malawier riskerar att svälta. Vårt levnadsätt påverkar de fattigare delarna på ett sätt vi inte förstår. Det är dags att ta lite ansvar, säger Karin Kling.

Familjen var väldigt intresserad av Karin Klings liv här hemma och har fått tagit del av en hel del bilder. Förhoppningen är nu att Biata snart ska kunna komma på besök till Huddinge.

www.tuffastejobbet.se berättar Karin Kling mer om sina upplevelser.

Fakta

Kvinnor står för 80 procent av maten

Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden.

Om kvinnor skulle ha samma villkor och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt FNs jordbruksorganisation, FAO.

Källa: We Effect