ANNONS

Karins gäststuga står redo för en flyktingfamilj

Karin Ruiz familj på Tranholmen anmälde sig direkt när den nya boendesajten refugees-welcome.se öppnade.

Nu hoppas de att en flyktingfamilj snart ska kunna flytta in i gäststugan på gården.
ANNONS

När den nya boendesajten för nyanlända refugees-welcome.se lanserades den 15 oktober anmälde sig Karin Ruiz familj direkt. De har en gäststuga på gården som de länge tänkt skulle vara perfekt för en flyktingfamilj. Nu är förhoppningen att deras nya hyresgäster snart ska kunna flytta in.

– Barnen frågar hela tiden ”när kommer det någon?”, säger Karin Ruiz.

Gäststugan på 30 kvadratmeter har 3–4 sängplatser och är fullt utrustad med kök och badrum. Tanken är att en barnfamilj ska kunna bo där lite mer långsiktigt, samtidigt kan det bli trångt i längden, menar Karin.

– De får bo där så länge som behovet finns, säger hon.

Hon tror att Tranholmen är en perfekt plats för en flyktingfamilj att integreras i samhället.

– Det finns otroligt många barnfamiljer på Tranholmen och alla hjälper alla, så det är en mycket positiv miljö att komma till, säger Karin, som berättar att reaktionerna från grannar och omgivningen enbart varit positiva.

Idén om att hyra ut stugan till flyktingar har funnits länge, något Karin även varit i kontakt med Danderyds kommun om flera gånger de senaste åren, så när sajten refugees-welcome.se öppnade nappade hon direkt.

Målet med sajten, som drivs av en grupp frivilliga, är att göra det möjligt för privatpersoner att öppna sina hem för nyanlända för boende på lite längre sikt. Enligt Jonas Pertoft, en av personerna bakom sajten, har redan 256 personer över hela landet erbjudit boende.

– Det är allt från personer som hyr ut en hel villa med fem rum och kök till studenter som vill hyra ett rum i lägenheten, säger han.

ANNONS

Än har ingen flyttat in. Först ska de bygga upp sajten med många boenden, berättar Jonas Pertoft. Nästa steg är att lokala hjälporganisationer som lär känna flyktingarna ska kunna gå in och hitta ett boende som passar.

Hemma hos Karin Ruiz har de haft många samtal med barnen, som är 8 och 10, om flyktingkrisen och att en familj kanske flyttar in på gården.

– De tycker att det är jättebra. De är angelägna om att vi ska vara med och bidra. Det första min son sa var ”de kan få ta mitt rum, så kan jag bo i källaren”, säger Karin Ruiz.

Fakta

Tyskland är förebilden

Refugees-welcome.se lanserades 15 oktober av den ideella föreningen Refugees Welcome Sweden.

Sajten finns nu i åtta länder i Europa. Tyskland var först och är förebilden för den svenska sajten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.