Knark, kärlek och kaos när Djursholmsförfattare släpper ny bok

Pieter Tham från Djursholm aktuell med ny roman.
Pieter Tham, från Djursholm, är pensionär men det hindrar inte honom för att ha många järn i elden.
Pieter Tham kommer ut med sin fjärde bok, Skuggor över Golden Gate. Handlingen utspelar sig i San Francisco men Pieter berättar hur handlingen hade varit om det hade varit i Danderyd.

Sedan Pieter Tham blev pensionär har han fått mer att göra. I alla fall enligt Pieter själv.

– Det tror jag beror på att med stigande ålder blir man stressad av småsaker. Man tycker att man har otroligt mycket att göra. Att skriva har jag hållit på med länge. Det här blir min fjärde bok och ingen har läste de tidigare heller, säger Pieter Tham.

Den humoristiska undertonen i hans uttalande är något som förlaget som ger ut hans nya bok, Skuggor över Golden Gate, också beskriver när de syftar på hans språk i boken.

– Jag tror inte att det här kommer att bli nobelpris men det handlar om att jag tycker om att skriva.

 

Pieter Tham från Djursholm aktuell med ny roman.

Pieter Tham, författare från Djursholm, tidigare journalist, aktuell med ny bok. Foto: Åsa Sommarström

Från San Fransisco till Stocksund

I många år har Pieter Tham arbetat som ekonomireporter men har alltid haft en dröm att få skriva fritt.

– Jag har aldrig varit intresserad av ekonomi fast jag har jobbat med det i 30 år. Min själ har alltid legat närmare knark och kärlek, säger Pieter skrattandes och syftar på handlingen i den nya boken.

Pieter hittar inspiration från det dagliga livet fast handlingen är förlagd till San Francisco där han bodde med sin familj på 1970-talet.

– Det var som en kulturkrock att det fanns hämtpizza och pop och rock på radion 24 timmar om dygnet och 100 filmer att välja på varje kväll. Man hälsade på varandra på gatan och det var en sån skön miljö. Det var ovanligt för Sverige, då.

En lokal tankelek

Hade boken utspelat sig i Danderyd hade kanske boken skulle ha hetat skuggorna under Stocksundsbron.

– Då skulle den handla om en svensk brottsling som alla trodde var död. Han har tagit sig ett alias och förskansat sig i ett litet hus i Stocksund. Honom stöter huvudpersonen på innan han sedan träffar en underskön kvinna som han hindrar att hoppa från Stocksundsbron, säger han och tänker efter.

Sedan blir det kärlek, knark och kaos. Fan, jag borde ha skrivit den istället.

Pieter Tham

Huvudpersonen, brottslingen och kvinnan skulle bli en udda trio som hamnar i ett gängbråk med norrorts knarkgäng om makten på gatorna.

– Sedan blir det kärlek, knark och kaos. Fan, jag borde ha skrivit den istället.

Som att lägga ett pussel

När Pieter står inför en ny roman beskriver han sitt arbete som ett stort pussel som ligger i en låda med en bild på en oceanångare.

– Sedan häller jag ut det där pusslet och det är alla mina tankar och ord som jag ska lägga ihop. Till slut ska det bli den där fina oceanångaren. Och när jag sätter sista meningen då är jag väldigt stolt, tillfreds och nöjd.

För Pieter är det inte bara att lägga pusslet. Under resans gång lägger Pieter dit en bit och tar sedan bort den. Detta gör han många gånger.

– Jag lovar dig att varenda mening i den här boken har jag skrivit femtio gånger, varenda. Om det så är ”sa han” så har jag funderat på sade han eller suckade han. Det går och vrida och vända på varje ord men så kanske alla författare gör.

Ute i bokhandeln

Boken, Skuggor över Golden Gate, ges ut av förlaget Bladh by Bladh och är ute till försäljning från den 16 maj. Den säljs främst på Bokus och Adlibris men Pieter hoppas att boken kommer att finnas på en lokal bokhandel, till exempel Djursholms bokhandel.

Han satte punkt i boken i november och har sedan dess letat efter ett nytt ämne att skriva om.

– Jag vill kasta mig in i nästa projekt, tyvärr säger läsarna. Men jag har inte hittat något än. Det kanske är slut.

Skuggor över Golden Gate, Pieter Tham, Djursholm, Danderyd

Fakta

"Tidigare ekonomireporter på svenska affärstidningar"

Namn: Pieter Tham.

Ålder: 69.

Bor: Djursholm.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: I dag författare. Tidigare ekonomireporter på svenska affärstidningar. Under 1990-talet var han redaktör och programledare för nyhetsprogram om ekonomi i SVT, TV4 samt TV8. Åren 1977-1978 bodde han strax utanför San Francisco med sin familj och arbetade som frilansjournalist.

Aktuell med: Sin fjärde bok, Skuggor över Golden Gate.