Kärlek förde munken till Sumpan

Siju Kottarathil Jose trivs i köket och imponeras av den rena luften i Sverige. Men ibland dyker längtan upp efter hemlandet Indien och den andliga tillvaron där.
Siju Kottarathil Jose trivs i köket och imponeras av den rena luften i Sverige. Men ibland dyker längtan upp efter hemlandet Indien och den andliga tillvaron där.
Siju Kottarathil Jose levde som munk i Indien – men ett ögonkast förändrade allt.

Kärleken förde honom till Sundbyberg.

Lunchrusningen är över för dagen, men Siju Kottarathil Jose kommer ut med en tallrik lasagne till en sista lunchgäst på restaurang Wicked Food i Liljeholmen, där han jobbat i två månader.

Han tar maten på stort allvar och hans andlighet märks även bland grytor och kastruller.

– När jag lagar mat, lagar jag för Gud, säger han.

Att livet kan ta olika vändningar är Siju Kottarathil Jose ett bevis på. För några år sedan levde han i långa återkommande perioder hos sin guru Tathata i staden Palakkad i södra Indien.

Han gick upp klockan tre på morgonen, tog ett renande bad och mediterade till klockan var sex-sju.

– Sedan lyssnade jag på min Tathata, som talade och svarade på människors frågor. Jag lärde mig av honom och läste mycket, berättar Siju.

Siju Kottarathil Jose kände redan som liten att han sökte något speciellt. Vad är livets mening? Varför finns jag här? De frågorna bar han på redan som sjuåring. Han berättar även att han varje kväll, innan han somnade, såg ett blått sken och genom detta blev en del av allt. Men i hans föräldrars katolska tro kände han sig inte hemma.

– Nej, någonstans inom mig kände jag att det fanns något annat, något som var större än bön, säger Siju.

När han gick ut skolan som 17-åring ville hans föräldrar att han skulle utbilda sig till dataingenjör. Men Siju, som fortfarande sökte en andlig mening, började studera filosofi. Men inte heller det räckte. Han gav sig därför ut på en lång resa. Utan packning vandrade han runt, bland annat i Himalaya.

– Jag fick tigga för att få mat, men träffade många människor. På ett sätt så kände jag en enorm frid och frihet.

Under resan fick han lunginflammation och blev så svårt sjuk att sjukvårdarna förberedde honom på att livet var slut. Men mirakulöst överlevde han. ”Ditt liv kommer att bli sensationellt”, ska vårdpersonalen ha sagt.

Efter hemkomsten fortsatte Siju Kottharathil Jose sitt sökande och till slut, när han gett upp hoppet och kände sig djupt deprimerad, hittade han sin guru. Han befann sig då i ett tempel, och stod och grät hejdlöst mot en staty. När han tittade upp såg han ett foto och visste direkt att det var hans ledsagare.

– ”Du kom slutligen”, sa han, när jag hittade honom. Jag kan inte med ord berätta hur det kändes, berättar Siju, som beskriver sin tro som att allt hänger ihop och att han är en del i den helheten.

Under flera år levde han i perioder som munk hos Tahtata. Men emellanåt reste han hem och arbetade som kock. För några år sedan träffade han sin svenska fru som han nu bor med i Sundbyberg.

– Jag jobbade då som kock på ett femstjärnigt kurhotell, dit min fru kom för att studera yoga. Jag tittade in i hennes ögon och såg hennes hjärta. Vi blev förälskade och gifte oss i Indien, berättar Siju.

Fakta

Hemstaden finns på Malabarkusten

Namn: Siju Kottarathil Jose.

Ålder: 30.

Bor: I Sundbyberg med sin svenska fru.

Jobbar: Wicked food på Sjövikstorget i Liljeholmen.

Född: Kannur, en stad på Malabarkusten i den Indiska delstaten Kerala. ”Not a big city – a small place”, säger Siju om hemstaden som har 1,7 miljoner invånare.

Tror på: En andlig lära som bygger på den tamilska siddha-traditionen.