Kärleken bor i Sandsborg

Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har snokat runt i bostadsområden, letat hus och tagit sig in på gymnasieskolor. Allt för den nya ungdomsboken som utspelar sig i Sandsborg.

– Vi hade sån tur att det var högskoleprov när vi var i Kärrtorps gymnasium och kollade, så det var helt öppet, säger Johanna Lindbäck.

Tillsammans med Lisa Bjärbo har hon skrivit romanen ”Vi måste sluta ses på det här sättet”, en bok som riktar sig till äldre ungdomar.

Historien handlar om 18-åriga Hanna och Jens, 24, som arbetar som elevassistent till en rullstolsburen kille i Hannas klass på gymnasiet i Kärrtorp. En kväll träffas de ute på krogen och blir kära, men självklart uppstår komplikationer.

Hur kom ni på idén att skriva bok ihop?

– Grundidén till boken är min, men jag tyckte att det skulle vara roligt att skriva med någon annan och kom att tänka på Lisa, för vi skriver ganska lika, säger Johanna Lindbäck.

De träffades för att diskutera historien och bestämde ganska snabbt att de skulle skriva vartannat kapitel. Johanna skulle skriva Jens kapitel och Lisa allt om Hanna. Men först skulle de besluta var boken skulle utspela sig. De ville ha en förort med både villor och ett höghus i centrum och hyfsat nära till en gymnasieskola. Johanna, som själv bor i Bagarmossen, tänkte direkt på Gamla Enskede.

– Hade det varit i Bromma hade jag varit helt lost. Så sa en kompis att jag måste komma till Sandsborg och titta, för där bodde hon. En vinterdag åkte jag och Lisa dit.

Det visade sig vara helt perfekt.

– Vi gick runt och kollade hur det såg ut och tänkte att i det där huset kan Hanna bo med sin familj, och i de där lägenheterna kan Jens bo med sin dotter Rut, säger Lisa.

Så karaktären Hannas hus finns i verkligheten?

– Vi pekar ju inte ut några adresser, men tanken är att man ska kunna känna igen sig. Om man bor i området ska det vara helt logiskt att gå förbi den där thai-kiosken som nämns i boken, säger Johanna.

Fakta

Författare med hem i söderort

Namn: Johanna Lindbäck.

Ålder: 41.

Bor: Bagarmossen.

Bakgrund: Har gett ut sex ungdomsböcker sedan 2007, bland andra ”Saker som aldrig händer”.

Namn: Lisa Bjärbo.

Ålder: 33.

Bor: Örnsberg.

Bakgrund: Debuterade med ”Stora syndboken” 2007.

Tillsammans skrev de: ”Vi måste sluta ses på det här ­sättet” (Gilla Böcker).