ANNONS

Danderydsbo om Parisdådet: ”Kärleken ska vinna”

Christine Koskull hamnade mitt i terrordramats Paris. I dag är hon hemma i Danderyd igen. Foto: privat
Christine Koskull hamnade mitt i terrordramats Paris. I dag är hon hemma i Danderyd igen. Foto: privat
Semesterresan till Paris blev inte riktigt som planerat. Danderydsbon Christine Koskull och hennes man hamnade mitt i terrorkaoset.
ANNONS

– Det är så blandade känslor, från att åka på en romantisk weekend med min man till att inse att människor tar död på andra människor för att de tror att det är rätt, säger Christine Koskull från Danderyd.

Trots att hon befann sig mitt i dramat där terrorister genom sex olika sprängattentat dödade 129 personer beskriver hon att det var svårt att ta in allt som hände. Bara en liten stund innan den första skottlossningen på restaurangen Le Carrillon, väster om Seine, hade paret varit precis i närheten. Men då hennes man var matförgiftad hade de tagit sig hem till hotellet. Först där förstod de att något inte stod rätt till.

– Vi fick samtal från Sverige och genom sociala medier förstod vi att något hänt, men vi förstod inte riktigt vad. Bara att det var något riktigt illa som hänt.

Utanför hotellet larmade sirenerna, men ingen, knappt fransmännen själva, förstod då att landet blivit utsatt för ett terrorattentat, säger hon.

Morgonen efter gav sig Christine ut på stadens gator. Hon beskriver att hon upplevde Paris som en spökstad.

När hon gick på gatan får hon ett meddelande från utrikesdepartementet genom resebyrån att de ska hålla sig borta från stora folksamlingar.

– Jag såg mig runt och såg hur mycket folk som helst och då kände jag att det inte var roligt längre.

På kvällen besökte Christine och hennes man Place de la République där folk samlats och tänt ljus. Det är minnena därifrån som hon bär med sig.

– Det fanns en kollektiv styrka när vi stod där, folk från världens alla hörn samlades och tände ljus. Det visar att vi är starkare tillsammans än vad några som är indoktrinerade att begå sådana här brott är. Trots utegångsförbud samlades vi för att vi var tvungna. Vi kunde inte varandras språk men ändå finns det ett samförstånd.

ANNONS

I dag är Christine hemma igen. Hon säger att hon inte hunnit bearbeta alla sina tankar men är glad att hon äntligen fått krama om sina barn. Här hemma träffar hon dagligen flyktingar i sitt yrke som präst. Händelserna i Paris har gett henne en viss förståelse för vad de har gått igenom, säger hon.

– Det jag varit med om kan bara jämföras med en sekund av det de har varit med dag efter dag.

Trots det som händer i världen och det hon varit med om vägrar hon tro att terrorismen vinner.

– Det kan låta naivt att ljuset övervinner det mörka men det vill jag tro på och det är vad min övertygelse är att kärleken ska vinna.

Fakta

Detta har hänt:

129 dödades i Paris

Fredagen 13 november 2015 inträffade sex olika Terrorattentat i Paris, Frankrike.

Islamiska staten, IS, har sagt att det är de som ligger bakom attentatet.

129 personer dödas, varav en uppges vara svensk.

Frankrike har nu förklarat krig mot IS.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.