Kärlekens dag firas på söndag

En god middag, ett biobesök eller en blomma till någon du har kär. Alla hjärtans dag på söndag kan bli en dag i kärlekens tecken.

Alla Hjärtans dag är något som vi har fått från USA och firandet har vuxit under de senaste decennierna. Redan på 1950-talet började handeln få upp ögonen för alla hjärtans dag. Men i Järva verkar inte affärsidkarna tjäna så mycket på det.

Lokaltidningen Mitt i Tensta Rinkeby talar med en blomsterhandel och en guldaffär i Tensta och ingen av dem räknar med något stort uppsving kring firandet. Även i Kista Galleria är betydelsen begränsad.

– Alla hjärtans dag är en uppskattad tradition bland besökarna. Firandet har inte stor betydelse för försäljningen även om blomster- och presentaffärer märker av ett litet uppsving, säger Johanna Rydén, centrumchef på Kista Galleria.

För första gången ordnar Kista Galleria ett ”walk of love”. Om man lämnar in två namn på gallerians webbplats dekorerar centrumägaren Citycon gallerians golv med hjärtan där namnen är inskrivna. Dessa rosa hjärtan finns att se på golvet från den 10 till 19 februari.

På engelska heter Alla hjärtans dag Valentine’s day och firandet går tillbaka till medeltida vårfester. Valentin har namnsdag denna dag, och namnet kommer från ett romerskt helgon. På medeltiden firades den 14 februari som den dagen då fåglarna bildade par.