Klara Karlsson: ”Trodde det var ett skämt”

Klara Karlsson fick p-bot när de skulle hjälpa en patient.
Klara Karlsson fick p-bot när de skulle hjälpa en patient.
Tyresöbon Klara Karlsson och hennes ambulanskollega var på en utryckning i Farsta. Medan de var inne hos en patient med bröstsmärtor fick de böter.
– Vi trodde det var ett skämt, säger Klara Karlsson.

– Både jag och min kollega blev chockade, vi tänkte att det var ett skämt. Vi trodde inte det var vår p-avgift, men när Theres såg registreringsnummer såg vi att det faktiskt var vår. Vi kände oss väldigt frustrerade, säger Klara Karlsson till Mitt i Tyresö.

Det var i går som hon och kollegan gjorde en ambulansutryckning till en hjärtsjuk patient i Farsta. När de kom tillbaka till ambulansen satt det en lapp på rutan.

Vn:n för Q-park, Peder Ståhlberg ber om ursäkt för p-boten och menar att något måste ha gått snett när Mitt i Tyresö pratar med honom.

Till SVT Nyheter förklarar han att parkeringsvakten ändå har gjort rätt.

– Det är en erfaren parkeringsvakt som skrev ut boten. Problemet var att ambulansen stod på en vanlig avgiftsbelagd parkering och står man på en sådan så ska man betala avgift. Det var omöjligt för vakten att veta att ambulanspersonalen var på en utryckning, säger Peder Ståhlberg och fortsätter:

Vi ställde oss 150 meter bort där var det mindre snö för att kunna komma fram med bår.

Klara Karlsson

– Hade ambulansen till exempel istället parkerat nära porten till huset där ambulanspersonalen var så hade vi förstått att de var på en akut utryckning för att hjälpa en patient.

Klara Karlsson vet inte om hon ska skratta eller gråta:

– Framför porten var det mycket snö, så vi ställde oss 150 meter bort där var det mindre snö för att kunna komma fram med bår. Det fanns en tanke bakom parkeringsvalet.

Hinner inte leta parkering

För henne är det självklart att ambulansfordon ska följa lagen, men hon påpekar att undantag gäller vid utryckning.

– Vissa tycker att vi borde ha blåsljusen på för att markera att vi är på jobb. Men även när vi inte är på blåljusuppdrag hinner vi inte alltid leta parkering. Har vi gått om tid följer vi förstås reglerna.

P-boten riven

Peder Ståhlberg förklarar att Q-park rev boten när de såg Klaras inlägg på Facebook.

– Då förstod vi att det var en utryckning.

Klara Karlsson har bara hört via medier att boten är riven.

”Alla kan göra fel”

– Det klart att alla kan göra fel på jobbet, bara man erkänner att man gjort fel och avskriver det, då är det inga konstigheter. Hoppas bara att det inte kommer någon till, säger hon.

P-böter har hon fått förr.

– Men jag trodde aldrig att jag skulle få det i tjänst.