ANNONS

Japansk media invaderar Bro efter hemligt toppmöte

Sydkoreanska och japanska medier slogs om utrymmet utanför konferensanläggningen.
Sydkoreanska och japanska medier slogs om utrymmet utanför konferensanläggningen.
Från Vita Huset bekräftar man att det planeras ett toppmöte med Nordkorea. Och förberedelserna sker i dagarna på Hackholmssund i Upplands-Bro och ett stort följe internationella journalister finns på plats.
ANNONS

”Förhoppningarna är att det här mötet en start mot fredligare tongångar”. Så låter det från japansk media som noga övervakar toppmötet på Hackholmssund.

I Bro centrum vittnar inte mycket om att det faktiskt pågår ett diplomatiskt toppmöte i kommunen. På den lokala grillen har man inte ens hört talas om mötet. Men 100 meter från grindarna till Hackholmssunds herrgård bryts normalläget. Där bakom pågår alltså i dagarna förhandlingar som ska ligga till grund för det kommande toppmötet mellan Nordkorea, USA och Sydkorea.

Ett tiotal avvaktande taxibilar, tungt beväpnade poliser och ett tjugotal internationella journalister bryter den annars lugna miljön ute vid Hackholmssund. Väl påpälsade står japansk och sydkoreansk media och väntar på att något ska ske. Peter Harrold, som jobbar för Tokyo Broadcasting System i London, har precis gått på sitt skift.

Fotografen Onishi och journalisten Peter Harrold är utsända till Upplands-Bro för att bevaka toppmötet.

– I Japan följs utvecklingen på den koreanska halvön noga. Så vårt huvudkontor i Tokyo är väldigt noga med att vi följer allt kring det här så vi får reda på vad som kommer ske framöver.

Peter och hans team lyckades lista ut att mötet skulle hållas i Upplands-Bro genom att de fick ett tips om att en person som deltar i mötet hade bokat en flygbiljett.

– Vi lyckades lista ut att en delegat hade bokat ett flyg från Peking till Stockholm så vi följde efter för att försöka få reda på vad hon skulle göra här. Och sen följde vi hennes transport ut hit.

Peter Harrold tror att förhandlingarna, som är förberedande inför ett kommande toppmöte, ska kunna lägga grunden för en påbörjad kärnvapennedrustning i Nordkorea.

ANNONS

– Det är iallafall vad vi tror de diskuterar här inne på konferensgården. Och lyckas de att komma överens så bäddar det för en bra ingång på det kommande toppmötet mellan USA och Nordkorea.

Toppmötet bevakas noga av polisen.

Mötet beräknas hålla på fram till måndagseftermiddagen men enligt japansk media kan det förlängas om man inte nått önskat resultat. Peter Harrold förklarar vidare att det stora japanska mediaintresset är självklart eftersom man i Japan noga följer utvecklingen i Nordkorea.

– De senaste tre åren har det från deras håll avfyrats missiler över Japan. Det är ju verkligen nått vi vill ska upphöra och förhoppningarna är att det här mötet en start mot fredligare tongångar, förklarar Peter Harrold.

Det är svenska Utrikesdepartementet som står som värd för mötet och från svenskt håll deltar bland andra Margot Wallström och Jan Eliasson. Och går allt vägen inne på Hackholmssund så återupptas förhandlingarna I februari. Mötesplatsen som nämnts då är staden Danang i Vietnam – 8482 kilometer från Hackholmssund.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.