Karolinska varslar 550 anställda: ”Ekonomiskt krisläge”

Bilder på Nya Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska sjukhuset
Karolinska varslar 550 anställda.
Karolinska universitetssjukhuset varslar 550 anställda. Orsaken är att sjukhuset befinner sig i ett "ekonomiskt krisläge" och att en miljard kronor måste sparas in under 2019.
– Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Idag meddelade Karolinska unversitetssjukhuset på sin hemsida att de tvingas varsla 550 anställda inom sjukhusets administration – såväl medarbetare som chefer.

Orsaken är ett underskott på 620 miljoner kronor. De meddelar också att de måste spara in miljard kronor under 2019 – trots att Region Stockholm skjutit till 725 miljoner kronor 2018.

–  Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Ska ge besked så fort som möjligt

De tidigare åtgärderna som anställningstopp räcker inte. Idag, den 14 maj, skickade sjukhuset in ett varsel till Arbetsföremdlingen.

– Vi följer de lagstadgade processerna och gör detta i samverkan med de fackliga organisationerna. Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger Björn Zoëga och fortsätter:

– Dessutom görs andra sjukhusövergripande åtgärder så som att se över hyres- och IT-kostnader. Vi fortsätter också med de tidigare planerade åtgärdsplanerna – även de kommer att behöva förstärkas. I alla åtgärdsplaner är prioriteten att värna vårdverksamheten och att upprätthålla patientsäkerheten.