ANNONS

Karolinska förbereder sig för ökat antal smittade

Karolinska Huddinge
Karolinska sjukhuset tar till flera åtgärder för att kunna hantera ett utökat utbrott.
Det senaste dagarna har antalet drabbade av coronaviruset ökat kraftigt i länet. På Karolinska sjukhuset i Huddinge förbereder man sig på olika sätt för att få plats med fler smittade patienter. Bland annat med fler intensivvårdplatser.
ANNONS

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge jobbar de kontinuerligt för att få till mer intensivvårdsplatser, för att kunna hantera de inkommande patienterna som är smittade av coronaviruset. 

I dagsläget har sjukhuset 75 intensivvårdsplatser, i jämförelse med de 38 platserna de har i vanliga fall.

– Det är en ganska stor ökning på kort tid som man har jobbat fokuserat med. Just nu har vi ett 30-tal patienter på avdelningen, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska.

Läkarstudenter rycker in för att stötta KS i Huddinge

Att plussa på med IVO-platserna är just nu ett av de viktigaste fokusområden som sjukhuset har. Just nu fokuserar man på att öka kapaciteten med ytterligare 50 platser till nästa vecka. 

Karolinska Huddinge

Karolinska är även i stort behov av utrustning som skyddsmasker och annat nödvändigt. En leverans ska enligt presschefen vara på gång. Foto: Stefan Källstigen

ANNONS

Stort stöd från allmänheten

Mitt i träffade en till synes trött men ändå hoppfull Lena Andrén, omvårdnadschef på Karolinskas sjukhusets intensivvårdsavdelning, inne på sjukhuset under torsdagen.

– Vi får allt ifrån chokladaskar till fina ord skickade till oss. När det gäller hur stort tryck vi har på avdelningen just nu, så får jag hänvisa till regionen för svar på den frågan. Nu känns det som att det viktigaste är att vi bara jobbar på, säger hon. 

Mitt i träffar även Eric De Laval, 72, utanför sjukhuset.

 Han är patient på grund av problem med halsen, munnen och fötterna, men är inte drabbad av det nya coronaviruset.

 – Karolinska är så stort, så jag märker inte av att många lagts in och får intensivvård. De avdelningarna har jag inte varit på. Men jag tycker det är lite hysteriskt. I går sade man att 1 000 personer dött i New York av detta, men hur många dör av andra orsaker och hur många bor i New York, säger han.

Karolinska Huddinge Eric De Lavall.

Eric De Lavall är en av många patienter som besöker sjukhuset av helt andra anledningar än coronaviruset. Foto: Stefan Källstigen

Många vill ställa upp

Nyligen lade Region Stockholm ut annonser om att de söker extrapersonal, för att hantera det ökade trycket på sjukhusen. På Karolinska har de hittills fått in över 850 ansökningar.

– Det är oerhört glädjande att så många hör av sig. Alla är otroligt imponerade och tycker det är fantastiskt att så många hör av sig och vill hjälpa till, säger presschef Kim Sjölund. 

södm, sös, corona, utbildning. SöS utbildar personal i kompetens som rör behandling av corona-drabbade patienter.

Rätt kompetens krävs för att få jobba som extrapersonal på sjukhuset. Foto: Christian Lärk

Hon berätta att det är alltifrån erfarna sjuksköterskor som gått i pension till studenter som ansökt. Rekryteringsprocessen går dock till precis som vanligt.

– Nu gör man kanske mer intervjuer över telefon för att få till en snabb process. Vi vill att man ska kunna bemanna organisationen efter de behov som finns så snabbt som möjligt.

Känns situationen hanterbar?

– Vi följer utvecklingen väldigt nära från dag till dag och gör allt vi kan i planeringen för att spegla den utvecklingen man ser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.