ANNONS

Läkarna opererade av misstag bort Kenneths strupe

Läkarna opererade av misstag bort Kenneths Stalnakers strupe
Kenneth Stalnaker är 65 år i dag. Nu dricker han drinkar och äter mosad mat.
Fittjabon Kenneth Stalnaker fick en felaktig cancerdiagnos.
Efter operationen där strupen och delar av magsäcken togs bort har Kenneth skador för livet.
Han berättar att han nu bara äter flytande föda och mosad mat.
– Jag drömmer att läkarna skär i min kropp utan bedövning, säger han.
ANNONS

Den 12 september 2016 opererades Kenneth Stalnaker för livshotande cancer på Karolinska i Huddinge. Men det fanns ingen cancer i hans kropp. Några veckor efter operationen blev han kallad till sjukhuset och det var då han fick veta. Han berättar att operationen förändrat hans liv i grunden, både fysiskt och psykiskt.

– Jag kan bara äta lite i taget. Tar jag för mycket kan jag börja spy, säger han.

Läkarna opererade av misstag bort Kenneths Stalnakers strupe

Kenneth Stalnaker äter flytande föda efter operationen. Foto: Stefan Källstigen

Drömmer mardrömmar

Han dricker numera näringsdrinkar och äter mosad mat. Han berättar att han tappat nästan 20 kilo i vikt sedan operationen.

– Tidigare var jag en aktiv person som vandrade. Nu är jag mest inne. Jag drömmer mardrömmar. Jag drömmer att läkarna skär i min kropp utan bedövning, säger han.

Kenneth Stalnaker

Kenneth Stalnaker beskriver sig själv som en tidigare aktiv person som bland annat vandrade. Foto: Privat.

ANNONS

Gjorde fel

Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) har nu kommit fram till att läkarna på Karolinska i Huddinge gjorde fel och att man inte säkerställt att det var riktig diagnos som ställdes. Beslutet kom i slutet av november.

”Inte ens på samma planet”

Kenneth berättar att han fått 95 000 kronor i ersättning för det livsförändrande misstaget. Han har nu anlitat en advokatfirma för att driva fallet. Kenneth Stalnaker som är född i Amerika berättar att han kräver minst 8 miljoner kronor för skadorna. Han påpekar att det är en liten summa jämfört med skadestånd i USA.

– 95 000 kronor är inget jag accepterar. Jag har sagt att vi inte ens är på samma planet när det gäller summan. Jag har fått permanenta skador och blivit handikappad för resten av livet, säger han.

Läkarna opererade av misstag bort Kenneths Stalnakers strupe

Foto: Stefan Källstigen

IVO:s kritik

Inspektionen för vård- och omsorg menar att läkarna borde ha övervägt andra diagnoser, bland annat så diskuterades inte om upptäckterna i hans kropp efter undersökningarna kunde ha att göra med hans grundsjukdom neurofibromatos. Kenneth Stalnaker hade även KOL. En annan kritik från IVO gäller att läkarna inte tog några nya vävnadsprover vid uppföljande undersökningar.

Karolinska beklagar misstaget

I ett mejl till Mitt i skriver Karolinska att de vidtagit åtgärder för att något liknande inte inträffar igen och att IVO i oktober godtagit detta.

– Vi beklagar givetvis djupt att vårdskadan har skett, skriver Karolinska till Mitt i.

Till rätten

Ersättningen är inget de vill kommentera utan hänvisar till LÖF, landstingens försäkringsbolag. LÖF i sin tur hänvisar till sekretess i ärendet.

– Man får ett beslut och är man inte nöjd så kan man begära en omprövning. Är man återigen inte nöjd kan du gå till patientskadenämnden som ger ett yttrande till LÖF om vi handlat enligt lagen. Är man inte nöjd med det kan man gå till domsol‚ säger Helena Olsson som är kommunikationschef på Löf.

”Fått sitt liv förstört”

Kenneth Stalnakers biträdande jurist Ola Tingvall säger att LÖF:s egna läkare inte hade tillgång till IVO:s beslut när de tog ställning.

–  Vår bestämda uppfattning är att ersättningen är väsentligt lägre än han kunnat förvänta sig. Han har fått sitt liv förstört. Sedan vill jag inte kommentera några belopp med tanke på att en rättslig prövning nu är inledd, säger Ola Tingvall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.