Karolinska sjukhuset skjuter upp vården för cancerpatienter

Patient; sjukhus; cancer; dropp; sjukhussäng
Det råder stor läkarbrist på Karolinska universitetssjukhuset.
Läkarbesök och vård för cancerpatienter på Karolinska i Solna skjuts upp. Det råder läkarbrist på sjukhuset, efter att två specialister sagt upp sig, rapporterar Dagens Nyheter.
– När jag behöver vård, så är jag inte säker på att jag får den i tid. Någon måste ta ansvar. Patientsäkerheten är ju i fara, säger cancerpatienten Lena Calderon till tidningen.

Mitt i har tidigare rapporterat om att Stockholm inte klarar av att möta cancerpatienters behov av strålbehandling i tid.

Under våren sade två av sju specialister inom gynekologisk cancervård upp sig från Karolinska universitetssjukhuset.

Cancerpatienter informerades då om att läkarbesöken kommer att bli färre, och redan planerade besök sköts upp. Vid positiva besked skulle svaren meddelas via brev.

– Sedan 12 april har inte jag haft kontakt med min läkare, säger Lena Calderon till DN.

Inga nya anställningar

Enligt DN kommer Karolinska inte att anställa nya läkare förrän till hösten. Läkarbristen beror på att de två specialistläkarna som varit missnöjda en längre tid sade upp sig innan sommarledigheten, och sjukhuset hann inte rekrytera nya läkare.

– Vi har en tillfällig brist på gynekologiska onkologer från mitten av maj och hann inte rekrytera nya krafter, säger Olof Akre, tillförordnad patientområdeschef för patientområde bäckencancer på Karolinska, till DN.

Lösning till hösten

Läkarnas missnöje beror enligt DN på sjukhusets omorganisation, grundad i värdebaserad vård.

Karolinska sjukhuset känner till att det finns missnöjd personal och hoppas att problemet är löst till hösten.

– Det finns ett fåtal gyn-onkologer i Sverige, så rekryteringsbasen är väldigt liten. Det är känsligt när vi har en verksamhet med så superspecialiserade doktorer, säger Olof Akre till DN.