ANNONS

Gata vid Karolinska uppkallad efter nazist

Bilder på Nya Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska sjukhuset
Gatan vid Karolinska fick sitt namn 2011.
Astrid Cleve var professor – och uttalad nazist.
2011 fick hon en gata uppkallad efter sig av Solna och Stockholm.
Efter kritik kan ett namnbyte bli aktuellt.
ANNONS

Kemiprofessorn Astrid Cleve verkade i början av 1900-talet, och var uttalad nazist. 2011 beslutade Solna och Stockholms kommuner att låta uppkalla en av gatorna vid Karolinska efter henne, kort och gott Astrid Cleves gata.

Nu kommer kritik mot namnvalet, det var SVT Stockholm först att berätta. Det var rabbin Abraham Cooper, företrädare för internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, som fick se gatuskylten när han var på plats på Karolinska för att tala om misstänkta antisemitiska trakasserier.

”Övertygad nazist”

– Jag blev chockad när jag såg hennes namn på guidetavlor och gatuskyltar över hela Karolinskaområdet, säger han till SVT Stockholm.

Cooper säger i samma artikel att Cleve var ”övertygad nazist”.

– Man behöver bara googla hennes namn och läsa vad hon sa efter andra världskriget. Alltså efter att hon kände till Auschwitz och nazisternas folkmord och vad som hände 55 miljoner människor. Hon sa sig vara en övertygad nazist och att hon skulle förbli nazist livet ut.

Svenonius: ”Får prövas”

Karolinskas sjukhusdirekör Annika Tibell ska efter detta ha skrivit till Solna stad med en önskan om ett namnbyte.

Torsten Svenonius (M), ordförande för byggnadsnämnden i Solna stad, säger till SVT att det ska övervägas.

ANNONS

– Det är inte så att vi har döpt en gata efter någon nazist utan vi har döpt en gata efter en person baserat på akademiska meriter. Nu har det framkommit uppgifter om att hon var aktiv nazist och då får det naturligtvis prövas och göras ett ställningstagande om det innebär att det finns skäl att byta namn på gatan.