Kärrtorp: Två av tre gymnasieplatser tomma

pernilla-ericols-rektor-karrtorps-gymnasium-foto-cecilia-akerman
– Tråkigt men inte helt oväntat. Vi är i ett uppbyggnadsskede, säger Pernilla Ericols.
Alla som sökte till Kärrtorps gymnasium kom in. Och på samtliga program finns lediga platser. På ett av programmen finns i nuläget bara fem antagna och 27 lediga platser.
– Jag hoppas vi får starta fyra klasser i höst, men inser att det är en svår utmaning, säger rektorn Pernilla Ericols.

Nästan två av tre platser är lediga på Kärrtorps gymnasium i höst. Det visar de preliminära siffrorna för  gymnasieantagningen. 48 elever är antagna och 80 platser är lediga.

På Kärrtorps gymnasium finns fyra program att söka. Värst är läget på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot samhällsvetenskap där 5 elever antagits och 27 platser är lediga.

– Vår plan är att starta fyra klasser i höst. Det kan vara så att elever som inte får andra platser kommer in här. Och fram till den 15 maj kan man söka igen och det är ganska många elever som inte har sökt än som kanske söker hit. Men det kan också bli så att vi bara kan starta tre klasser och då får de fem eleverna plats på någon annan skola, säger Pernilla Ericols, rektor på Kärrtorps Gymnasium.

Vad innebär det för skolans ekonomi att ni inte kan fylla platserna?

– Vi anpassar vår organisation till antalet, får vi färre elverna kan vi inte ha lika många lärare anställda, det får vi se över. Vi får ju bara betalt för de eleverna som vi tar in.

Kommer ni behöva dra in på något annat, exempelvis kuratorer?

– Nej vi satsar mycket. Jag har ett uppdrag att vända skolan och en viktig aspekt är att våra elever ska lyckas, att vi hjälper dem att nå mål. Då kan man inte spara på kuratorer, specialpedagoger och resurspedagoger det måste vi fortsätta satsa på. Vi har ju en jättebra sådan verksamhet med mycket större möjligheter till stöd och coachning än vad många andra skolor har.

Kärrtorps gymnasium har under flera års tid brottats med dåligt rykte och har haft få sökande. 2016 höll Stockholms stads gymnasiechefer ett krismöte med lärarna på skolan. Då byttes även rektorerna på skolan ut.

Vad ska skolan göra för att locka fler?

– Det handlar inte om det. Det enda sättet för oss att få fler elever är att våra elever får bra resultat och lyckas. Vi satsar också mycket på elevhälsa, trygghet och goda relationer mellan ungdomar och vuxna och har många vuxna ute i verksamheten både i ljushallen och i matsalen. Sedan gör vi en del andra saker som att åka ut på skolor och berätta och bjuder in till öppna hus. Men det tar ett tag att vända en trend.