Kärrtorps elever frågade ut toppolitiker

Anna Kinberg Batra besökte Kärrtorps gymnasium för att prata med lärare och elever.
Anna Kinberg Batra besökte Kärrtorps gymnasium för att prata med lärare och elever.
Diskriminering, löneskillnader mellan könen och integration var frågor som kom upp.
Diskriminering, löneskillnader mellan könen och integration var frågor som kom upp.
Elever på Kärrtorps gymnasium fick chansen att fråga ut en toppolitiker. Anna Kinberg Batra (M) besökte nämligen gymnasiet under onsdagen.

– De kände sig väldigt glada över att hon kom och lyssnade på dem, säger Britt Persson, arbetslagsledare på Kärrtorps gymnasium.

Elever på Kärrtorps gymnasium möttes av Säpovakter och press i onsdags morse. Anledningen var att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra var på besök.

Besöket var en del av ”Skolinitiativet” som Moderaterna driver för att utveckla sin skolpolitik. Anna Kinberg Batra har rest runt till skolor i Sverige för att se hur de jobbar och prata med elever.

– Skolan är en helt avgörande framtidsfråga för Sverige. Då är det vårt jobb att vara bättre än någonsin på skolan och utveckla vår skolpolitik. Syftet med Skolinitiativet är att både klara integrationsutmaningen och lyfta kunskapsresultaten, säger Anna Kinberg Batra.

Ett av stoppen var Kärrtorps gymnasium. Särskilt på grund av det nystartade elevinitiativet Mattecentrum, där eleverna får extra stöd i matte, och skolans arbete med språkintroduktionsprogrammet för nyanlända. I dag har Kärrtorps gymnasium cirka 70 elever som läser det.

– Utmaningen för svenska skolor är att leda elever med olika kunskaper i samma system, säger Göran Bryhn, administrativ chef på skolan.

Några elever i språkintroduktionsprogrammet fick möjlighet att ställa frågor till partiledaren. En elev undrade varför högutbildade nyanlända inte får jobba som det de är utbildade till.

– Det är viktigt att de kommer i arbete snabbt. Vi tycker att det är viktigt att tidigare ta reda på vad nyanlända kan. Nu kommer frågan först flera år senare, säger Anna Kinberg Batra.

– De var väldigt glada över att hon kom och lyssnade på dem. De kände att de fick svar på sina frågor, säger Britt Persson, arbetslagsledare och lärare i svenska som andraspråk på Kärrtorps gymnasium.

Det var inte första gången Kärrtorps gymnasium tog emot politiker, något som skolan tycker är viktigt för eleverna.

– Det var absolut ett givande besök, också utifrån den demokratiska aspekten. Att politikerna kommer ut i verkligheten och möter människor, även om det bara är ett kort möte, säger Britt Persson.