Frågan ska tas upp av politikerna i utbildningsnämnden nu på torsdag den 24 oktober, vilket P4 Stockholm var först att rapportera.

Enligt tjänsteutlåtandet har elevantalet och söktrycket till Kärrtorps gymnasium minskat under flera år. Det har gjort att skolan har haft "ett betydande underskott" samt outnyttjade lokalytor som kostar pengar.

Hur det kommer sig att skolan inte är tillräckligt populär har Tommy Fabricius, som är tillförordnad rektor sedan höstterminen, svårt att hitta en given förklaring till.

– Varför är den stora frågan. Men tyvärr är skolan inte tillräckligt attraktiv bland de sökande och ryktet inte tillräckligt gott, säger han.

Har fått statsbidrag

Skolledningen och utbildningsförvaltningen ska ha försökt att vända trenden, och göra det mer attraktivt att plugga där, utan att lyckas. Bland annat har man satsat på lärarlöner, pedagogik, elevers psykiska hälsa, en ny programmix och marknadsföring. Skolan har även fått statsbidrag riktat till skolor som har särskilt svåra utmaningar med hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund.

Skolan har enligt tjänsteutlåtandet problem med studiemiljön och många elever är missnöjda, visar en enkätundersökning. Tommy Fabricius menar dock att det finns en risk att elever svarar utifrån den allmänna bilden av skolan och ryktet kring skolan snarare än utifrån hur det verkligen är.

Han menar att förutsättningarna för en populär skola egentligen är goda.

– När jag rör mig i skolan känns stämningen lugn. Lokalerna är fantastiska och det är låg personalomsättning med hängiven personal. Men resultaten talar sitt tydliga språk, och avvecklingsförslaget är fullt förståeligt.

Från 1200 till 300

Läsåren 2011/12 till 2013/14 var skolan en av stadens större, med cirka 1 200 elever. I dag går drygt 300 elever i Kärrtorps gymnasium.

Nu föreslår utbildningsförvaltningen att skolan stänger antagningen från och med läsåret 2025/2026 och att befintliga elever får fortsätta sin utbildning till och med 2027. Därefter stängs Kärrtorps gymnasium, enligt förslaget. Utifall politikerna bestämmer sig för att lägga ned skolan vill rektorn ge lugnande besked.

– Alla kommer att få gå klart sin utbildning. Och vi i personalen ska skapa en känsla av "business as usual". Eleverna ska inte bli lidande, säger han.