Karta ska hjälpa bygga solpaneler

Sollentuna kommun ska ta fram en solkarta som visar hur solen skiner på alla fastigheter.

Kartan ska underlätta för dem som vill skaffa solpaneler på sina hustak.

Med hjälp av väderdata över hur solen har strålat på hustaken i Sollentuna de senaste tio åren, ska kommunen nu rita en karta som visar var det kan löna sig att sätta upp miljösmarta solceller.

– Att producera sin egen energi blir allt mer populärt. Och det är helt enkelt ett sätt, för både kommunen och invånarna, att se var det är mest lämpligt att lägga solpaneler om man vill det, säger kommunens miljöstrateg Malin Möller.

Kartan kommer att visa hur mycket energi som solen kan generera på en viss fastighet.

– Man kan se vad inkommande solenergi ger för kilowattimmar per år. Sedan blir det alltid en viss förlust i systemet, säger Malin Möller.

Intresset bland privatpersoner i Sollentuna att producera sin egen energi med hjälp av solceller är inte särskilt stort i dag. I våras levererade strax under tio hushåll överskotts-el till Sollentuna Energi.

– Men jag tror att det kommer att bli fler och vi ställer oss positiva till det, säger bolagets vice vd, Håkan Larsson.

I dag finns inget mål för hur många kommunala fastigheter som ska ha solceller. Men i samband med att man bygger nytt ska fler paneler monteras på taken.

Både nya idrottshallen i Rotebro och kommande Töjnaskolan ska delvis försörjas med solenergi.

– Vi börjar med nyproduktionen och när vi har solkartan kan vi gå vidare med befintliga byggnader, säger trafik- och fastighetsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (FP).

Fakta

Ska riktas rakt mot söder

I en solcell omvandlas solstrålarna till el som sedan används i fastigheten eller skickas ut i elnätet.

För att producera så mycket el som möjligt bör cellerna placeras rakt mot söder.

Sedan 2009 kan privatpersoner, företag och organisationer ansöka om ett särskilt statligt stöd för att kunna installera solpaneler.

Källa: Energimyndigheten