ANNONS

Ny kartläggning: Allt fler hemlösa på Södermalm

Jonas Wihlstrand upplever att bostadspolitiken har kraschat.
Jonas Wihlstrand upplever att bostadspolitiken har kraschat.
Antalet hemlösa på Södermalm blir fler, enligt ny mätning.
En växande grupp är kvinnor och ensamstående mammor.
ANNONS

De senaste två åren har antalet hemlösa ökat i Södermalms stadsdelsområde, enligt stadens nya kartläggning.

Mätningarna är en ögonblicksbild – de görs under ett dygn vartannat år. I september 2018 fanns det 66 fler hemlösa på Södermalm än under mätningen 2016 – 223 personer jämfört med 157.

En trend är att allt fler kvinnor lever i hemlöshet. 41 procent av de hemlösa på Södermalm var kvinnor – vilket är ovanligt många.

Bostadsbristen kan vara orsak

Enligt Veronica Wolgast, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad, kan det bero på att gruppen som söker stöd på grund av strukturella bostadsbristen ökar – en grupp där kvinnor är vanliga.

– Det är personer som kanske inte har missbruksproblematik eller lider av psykisk ohälsa, utan de kommer till oss på grund av ren bostadsbrist.


Hemlösheten i Stockholm

Antal hemlösa registrerade under dygnet 25 – 26 september 2018 i Stockholms stad. Mätning under 2018 och 2016 i stadsdelarna. 

Källa: Stockholms stad.


Barnfamiljer med korta kontrakt

Det kan också vara orsaken till varför barnfamiljer med så kallade osäkra boendeförhållanden ökar i Stockholm. Det är ofta ensamstående föräldrar som inte har kontrakt längre än tre månader.

Man har helt enkelt inte råd att bo kvar i sin bostad

ANNONS

Jonas Wihlstrand, socialchef på Stockholms stadsmission.

Hos Stockholms Stadsmission säger man att den senaste mätningen visar att hemlöshet är ett fortsatt stort problem i Stockholm.

– Det är fler och fler som kommer till oss med andra orsaker till hemlöshet än missbruk och psykisk ohälsa. Det kan vara en skilsmässa eller att man har förlorat jobbet som gör att man tappar fotfästet. Man har helt enkelt inte råd att bo kvar i sin bostad, säger Jonas Wihlstrand, socialchef på Stockholms stadsmission.

Hemlösheten ärvs ner till barnen

Han säger att det exempelvis kan handla om en ensamstående förälder, med lön från ett välfärdsjobb, som inte har råd med en nybyggd hyreslägenhet.

– Det är en utveckling som vi ser på med stor oro eftersom forskning visar att barn som hamnar i en labil boendesituation ofta själva hamnar i samma sits när de blir äldre.

Han är också oroad över den stora grupp nyanlända som kommer att behöva bostäder.

– De syns inte i statistiken nu men vi väntar oss att det kommer att bli ett stort problem.

Vad anser ni behöver göras?

– Bostadspolitiken har kraschat i Sverige. Det är ett strukturellt problem att det byggs lägenheter som en stor del av invånarna inte har råd att bo i. Stockholm ska inte bara var till för de rika.

Färre sovsalar

Han säger att de på kortare sikt arbetar mot färre sovsalar på Stockholms stadsmissions akutboenden – till förmån för fler enskilda rum.

– En stor grupp anser att de inte kan bo tillsammans med flera i sovsalar. Det behöver inte handla om en egen lägenhet, utan bara en dörr att stänga om sig. Under hösten kommer vi att bygga om våra akutboenden så att vi kan erbjuda fler enskilda rum, säger Jonas Wihlstrand.

Fakta

Så definieras hemlöshet

Stockholms stads definition av hemlöshet är en person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande utan är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare. De som saknar bostad vid en utskrivning från institutioner eller härbärgen samt tillfälligt hos kamrater eller bekanta (max tre månader) räknas också som hemlösa.

Av alla 2439 personer är det enligt kartläggningen 163 personer som sov utomhus, de flesta har ingen kontakt med någon myndighet utan enbart med frivilligorganisationer.

Mätningen går ut på att staden skickar ut enkäter till de olika stadsdelarnas socialförvaltningar, frivilligorganisationer, härbärgen och akutboenden. De personer som togs med i undersökningen var hemlösa över 20 år som haft kontakt med dessa under dygnet 25 till 26 september 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.